Утре в Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) ще бъдат отворени офертите за изпълнител на стабилизиране на теренната основа на участъци от трасето на АМ „Тракия" - Лот 4 в участъка Ямбол - Карнобат, съобщиха от АПИ.

Да припомним, че в своя експертиза от тази зима, изнесена от в. Труд, външният консултант по проекта "СТРОЛ 1000 - СКЛ Консулт" обвини АПИ в занижен контрол, фиктивни проверки и неточни геоложки проучвания, които съсипват строителството на автомагистралата.

Обединението извършва проверки на място на строителството на аутобана по договор с Министерството на транспорта и съобщенията. Ведомството управлява европарите по оперативна програма "Транспорт".

Тогава консултантът изнесе факти за наличието на преовлажнени участъци на лотове 3 и 4 от трасето, където бил положен негоден за пътни работи материал.

За участъка Ямбол - Карнобат се твърди в документа, че подпочвени води бликат на дълбочина от 50 сантиметра до 1.2 м под трасето. В същото време проектно заложената дълбочина на водите е 3.20-4 метра. Затова одитът на "Тракия" препоръчва нова геоложка експертиза и незабавни мерки за отстраняване на проблемите.

Изпълнител на проекта е Сдружение „ТРАКИЯ IV" ДЗЗД, с водещ партньор Холдинг Пътища.