„Петрол Холдинг” АД ще инвестира в компанията - „Транскарт Пеймънт Сървисис” ЕАД, която да поеме развитието на разплащанията с първите български кредитни карти „ТРАНСКАРТ”. За целта холдингът инвестира 5 млн. лева (минималният изискуем от БНБ капитал) в същото дружество, което ще кандидатства за лиценз за картов оператор, съгласно регулаторните правила, съобщиха от "Петрол Холдинг".

Същевременно „Петрол Холдинг” АД ще предприеме необходимите действия за прекратяване дейността на „Транскарт” АД (

). Процесът по преустановяване на дейността на досегашния оператор - „Транскарт”АД няма да се отрази по никакъв начин върху адекватното функциониране и обслужване на настоящите и бъдещи картодържатели – физически и юридически лица и търговски партньори.

От две години всички кредитни карти с бранда „ТРАНСКАРТ” се издават от отделно дружество - издател - „Транскарт Файненшъл Сървисиз” ЕАД, което разполага с необходимия финансов ресурс, достатъчен да подсигури обслужването на клиенти и партньори, както и разрастването на портфолиото от продукти и услуги. Плановете на „Транскарт Файненшъл Сървисис” ЕАД включват преиздаването на всички национални кредитни карти, които ще бъдат заменени с международните ко-брандирани кредитни карти TransCard MasterCard, като съвместно с международната картова организация ще се стартира разработването и въвеждането на процедури за издаване на чип-карти, покриващи стандарта за сигурност EMV. За целта „Петрол Холдинг”АД предвижда в „Транскарт Файненшъл Сървисис” ЕАД да бъдат инвестирани 50 млн. евро. Плановете на дружеството включват и издаване на карти VISA.

След направен обстоен анализ на дейността на мениджмънта на „Транскарт”АД през последните 5 години и пълен одит на дружеството, „Петрол Холдинг”АД, като основен акционер в „Транскарт”АД, взе решението за прехвърляне на дейността на дружеството в нова компания. През този период председател на Съвета на директорите и управляващ съдружник, като представител на „Систек Холдинг”АД, е бил Христо Георгиев. Той е имал широки правомощия по отношение на оперативното управление и контрола. Данните от одита сочат злоупотреба с доверието на партньора, в лицето на „Петрол Холдинг”АД, чрез сключване на неизгодни за „Транскарт”АД договори в полза на трети дружества, собственост на Христо Георгиев или на „Систек Холдинг”, както и будещи съмнения сделки с акции.

След като през месец октомври миналата година Общото събрание на акционерите на „Транскарт”АД извърши промени в Съвета на директорите и назначи нов мениджмънт, беше установено, че при доставката на терминали за нуждите на картовия оператор, Христо Георгиев умишлено е завишавал цената, за да облагодетелства своята фирма „Булнекс Инжинеринг” ООД, при което е ощетил „Транскарт” със сума от над 700 000 лева. Констатирано беше, че доставените терминали не отговарят на технологичните изисквания, за да обслужват качествено оператора. Установено беше, че при поддръжката на информационната и софтуерна система на компанията, бившият председател на СД е заобикалял организирането на прозрачни конкурсни процедури, действайки в разрез с правилата за управление на публичните дружества, като отново е избирал за доставчици фирми, в които участва лично или чрез свързани лица със „Систек Холдинг” АД. Около 300 хил. лева са платени от „Транскарт”, под формата на договори за издаване на бюлетин, на „Ню Пойнт Медиа”, с мажоритарен собственик „Систек Холдинг”АД.

Данните от проведения одит и анализ на дейността на мениджмънта на публичното дружество „Транскарт”АД сочат, че докато е заемал поста председател на СД Христо Георгиев, в нарушение на Търговския закон, Закона за публично предлагане на ценни книжа и етичните правила, е организирал конкурентна дейност. Три месеца преди да бъде освободен от управлението на картовия оператор, на 18 юли 2007 г., той е регистрирал компанията „Интеркарт Файнанс” АД с аналогичен предмет на дейност. Впоследствие Георгиев е привлякъл в нея обучени служители на „Транскарт”, с което е затруднил максимално дейността на компанията. За тези свои действия, с които ощетява „Транскарт”, присвоявайки ресурс, ноу-хау и персонал, той беше освободен от длъжност. След окончателното оформяне на данните от одита, цялата информация за дейността на Христо Георгиев, като председател на СД на „Транскарт”АД, ще бъде предадена на съответните регулаторни и правоохранителни органи.

Анализът на собствеността на „Транскарт” АД показа, че приблизително 42 процента от капитала на дружеството чрез борсови сделки е закупен от две компании – едната офшорна - „Е Е Кепитъл Лимитед”, а другата – „Форталеза Финанс” ЕООД – е собственост и се представлява от Мария Вълева, финансов директор на „Систек Холдинг” АД. Прави впечатление фактът, че двете компании са индиректно свързани с Христо Георгиев и „Систек Холдинг”. Излиза, че Христо Георгиев е продал акциите си в „Транскарт” АД сам на себе си, което логично повдига въпроса за икономическия смисъл на тези финансови операции. Това е станало, при положение че финансовият директор на „Систек Холдинг” АД и Христо Георгиев отлично знаят, че прехвърлят акции на една декапитализирана, вследствие на неговите собствени действия, компания.

„Петрол Холдинг” АД не приема за партньори в „Транскарт” АД посочените две компании, имайки предвид основателните съмнения относно целта на извършените сделки. По тази причина холдингът взе решение за организиране дейността по разплащания с кредитни карти в ново дружество, чийто мениджмънт да се ръководи от добрите международни бизнес практики и правилата за корпоративно управление.