Нова най-голяма публична компания у нас

4173
Нова най-голяма публична компания у нас

Спадът в цената на акциите на Софарма по време на търговската сесия от сряда от 3.24% и минималното възстановяване вчера от едва 0.24 на сто доведе до нов лидер сред най-големите публични компании у нас.

Именно друга фармацевтична компания - Чайкафарма висококачествени лекарства, зае челното място с пазарна оценка от 359.9 млн. лв. спрямо 358 млн. лв. за Софарма.

От понеделник (12 септември) в търговия ще бъдат въведени и книжата от увеличението на капитала на Чайкафарма Висококачествените лекарства.


Припомняме, че общото събрание на компанията взе решение 7 млн. лв. от миналогодишната печалба, възлязла на 7.78 млн. лв., да се използва за увеличение на капитала.

Така всеки акционер в дружеството към 5 юли получава нови 0.141129 акции, при това безплатно.

Считано от понеделник, капиталът на дружеството ще е 56.6 млн. лв. спрямо сегашните 49.6 млн. лв.

За първите шест месеца на 2016 г. Чайкафарма висококачествени лекарства отчита нетна печалба от 4.5 млн. лв. спрямо положителен финансов резултат от 3.9 млн. лв.

Книжата на компанията бяха въведени за търговия на Българска фондова борса на 21 май 2015 г. Само 17 и половина месеца по-късно тя вече е най-голямото публично дружество у нас.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Наблюдаващ
# 0
14:09 | 9 September 2016
Новината е с невярно съдържание. Капитализацията на Чайкафарма е 315 млн.лв. (49,6млн.акции * 6,36). С разпределянето на новите акции, капитализацията не се увеличава. Последната цена се коригира с коефициент, който според сайта на борсата е 1,14. Тоест новата капитализация е отново 315 млн.лв. (56,6 млн.лв * 6,36/1,14). Въпреки противоречието с основите на финансите, тази новина може и да се окаже вярна, поради несъвършенствата на местната борса. След въвеждането на новите акции, мжоритаря ще направи една сделка на същата цена със себе се и капитализацията ще се увеличи. И след това може спокойно да твърди, че управлява най-голямата компания на фармацевтична компания на борсата.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg