Спадът в цената на акциите на Софарма по време на търговската сесия от сряда от 3.24% и минималното възстановяване вчера от едва 0.24 на сто доведе до нов лидер сред най-големите публични компании у нас.

Именно друга фармацевтична компания - Чайкафарма висококачествени лекарства, зае челното място с пазарна оценка от 359.9 млн. лв. спрямо 358 млн. лв. за Софарма.

От понеделник (12 септември) в търговия ще бъдат въведени и книжата от увеличението на капитала на Чайкафарма Висококачествените лекарства.

Припомняме, че общото събрание на компанията взе решение 7 млн. лв. от миналогодишната печалба, възлязла на 7.78 млн. лв., да се използва за увеличение на капитала.

Така всеки акционер в дружеството към 5 юли получава нови 0.141129 акции, при това безплатно.

Считано от понеделник, капиталът на дружеството ще е 56.6 млн. лв. спрямо сегашните 49.6 млн. лв.

За първите шест месеца на 2016 г. Чайкафарма висококачествени лекарства отчита нетна печалба от 4.5 млн. лв. спрямо положителен финансов резултат от 3.9 млн. лв.

Книжата на компанията бяха въведени за търговия на Българска фондова борса на 21 май 2015 г. Само 17 и половина месеца по-късно тя вече е най-голямото публично дружество у нас.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.