Новата методология за изчисляване на индексите е по последна цена на компаниите в тях

1146
Новата методология за изчисляване на индексите е по последна цена на компаниите в тях

Ако се чудите защо родните индекси са на положителна територия в основната си част, или поне BG40 и BGTR30 и SOFIX, на фона на спада при почти всички от "сините чипове", с изключение на Индустриален Холдинг България, то отговорът е, че индексите се изчисляват вече на база на последните цени на сделките на компонентите по тях, а не по средни цени.

Според точка трета от сега действащата методология BG40 се изчислява като базисната стойност се умножи по отношението на сумата на коригираните с делителя на всяко едно дружество цени на последни сделки на акциите, включени в него към текущия момент и сумата на цени на последните сделки с акциите на дружествата към базисния момент, и се умножи по коригиращия фактор на базата на индекса. Преизчисляването на индекса става на всеки пет минути.

Същото важи и за останалите индекси, като и там те се изчисляват по цена на последна сделка.

Именно "новата методология" бе явно и в основата на значителните отклонения на индекса BG40, който от положителна територия в рамките на 0.8% се изменяше при следващото отчитане на стойността му до отрицателна територия от примерно -1%.

Въз основа на "новата методология" и широкия спред между цените при родните компании, както и сключването на сделки на ниски нива, а впоследствие на високи, индексите трептяха в широки граници от по над 1%.

Така въпреки понижението на средната цена при КРЗ Одесос от 5.13%, на база последна сделка, дружеството участва в изчислението на BG40 с повишение от 5%.

Широкият BG40, по данни на борсата, се е повиши днес със значителните 1.9%, до ниво от 519.84 пункта, след като вчера отбеляза най-голямото в историята си понижение, когато загуби 4.8% от стойността си.

Така след неуспешния си опит днес да се понижи под психологическото ниво от 500 пункта, индексът се оттласна, завършвайки силно на положителна територия, след покупките в края на деня и изчисляването на индексите по последна цена.

Индексът BGTR30 завърши днешния ден с повишение от 1.6%, до ниво от 1 074.37 пункта.

На положителна територия, макар и със значително по-малко повишение, завърши и SOFIX.

Той завърши с повишение от 0.2%, до ниво от 1 661.69 пункта, въпреки повишената средна цена само при три компании, което бе минимално. Ръст отбелязаха книжата на Индустриален Холдинг с 12.1%, Спарки Елтос - 0.76%, Софарма с 0.23%

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg