"Нове холдинг", в което мажоритарен собственик е Васил Божков, поема управлението на инфраструктурните дружества "Холдинг Пътища" и "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество", съобщиха от двете компании за Profit.bg.

Считано от 22 декември изпълнителен директор на двете компании вече не е Орлин Хаджиянков.

Неговите функции се поемат от изпълнителният директор на Нове Холдинг Мирослав Илиев.

Промените се правят с цел оптимизиране на дейността на двете компании и "постигането на още по-добри бизнес резултати", е посочено в съобщенията им.

Припомняме, че през септември новина от строителната компания взриви капиталовия пазар у нас. Тогава от индиректен мажоритарен собственик на капитала на три дъщерни компании, Холдинг Пътища стана миноритарен акционер в тях.

Това стана, след като прекият собственик на трите фирми - Пътища и магистрали АД (последното над 99% собственост на Холдинг Пътища АД) се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД, Видапъстрой АД и Пътинженеринг-М АД.

След два месеца на разследвания от Комисията за финансов надзор информираха, че „увеличението на капитала на Видапътстрой ЕАД, Пътинженеринг М ЕАД и Пътностроителна техника ЕАД е извършено на цени, които са значително по-ниски от счетоводните стойности на една акция.

Извършеното увеличаване на капитала противоречи на духа на добрите корпоративни практики, констатираха от комисията.

Само ден преди да бъде гласувана промяната в управлението на Холдинг Пътища, Profit.bg първи информира инвестиционната общественост, че СГС е отхвърлил молбата за несъстоятелност на Мостстрой.