Нови акционери в Експат капитал са осигурили средствата за придобиването на 20% от капитала на Еврохолд България, научи Profit.bg от компанията-купувач, след като ги потърсихме с въпроса за източника на платените за дела 26 млн. лева.

„Средствата са осигурени от нови акционери в структурата на Експат, които купиха привилегировани акции," заяви за Profit.bg Никола Янков, управляващ партньор в дружеството. Той обаче не пожела да конкретизира имената на новите акционери.

Както вече е ясно от Експат увеличиха капитала си по-рано тази година, като за целта емитираха 60 хил. нови привилегировани акции, при 200 лв. емисионна цена за лот. В резултат на записването дружеството привлече 12 млн. лв. свеж ресурс. Увеличението на капитала тогава бе целево: придобиване на дялове в търговски банки, включително и този на AIB в БАКБ.

Основното количество тогава записа Евробилд - 59 650 броя ценни книжа, за което заплати 11.93 млн. лева. Останалите 350 лота придобиха Експат Груп (250 бройки), на което Николай Василев е едноличен собственик, и Декстра Недвижимости (100 акции). По данни от Търговския Регистър към 6 юни, Евробилд държи 9 650 привилегировани акции, а Експат капитал е изкупило обратно 50 000 собствени акции.

На въпроса откъде е набавена разликата от 14 млн. лева (освен посочените по-горе 12 милиона) до сумата от 26 млн. лева, Янков уточни, че привилегированите акции са придобити за последно на цена, над емисионната им стойност от 200 лв. бройката.

„За сделката не сме ползвали външно заемно финансиране", поясни още мениджърът.

Сн.: Никола Янков, управляващ партньор в Експат капитал