Нови акционери в Експат финансираха сделката за Еврохолд

2550
Нови акционери в Експат финансираха сделката за Еврохолд

Нови акционери в Експат капитал са осигурили средствата за придобиването на 20% от капитала на Еврохолд България, научи Profit.bg от компанията-купувач, след като ги потърсихме с въпроса за източника на платените за дела 26 млн. лева.

„Средствата са осигурени от нови акционери в структурата на Експат, които купиха привилегировани акции," заяви за Profit.bg Никола Янков, управляващ партньор в дружеството. Той обаче не пожела да конкретизира имената на новите акционери.

Както вече е ясно от Експат увеличиха капитала си по-рано тази година, като за целта емитираха 60 хил. нови привилегировани акции, при 200 лв. емисионна цена за лот. В резултат на записването дружеството привлече 12 млн. лв. свеж ресурс. Увеличението на капитала тогава бе целево: придобиване на дялове в търговски банки, включително и този на AIB в БАКБ.


Основното количество тогава записа Евробилд - 59 650 броя ценни книжа, за което заплати 11.93 млн. лева. Останалите 350 лота придобиха Експат Груп (250 бройки), на което Николай Василев е едноличен собственик, и Декстра Недвижимости (100 акции). По данни от Търговския Регистър към 6 юни, Евробилд държи 9 650 привилегировани акции, а Експат капитал е изкупило обратно 50 000 собствени акции.

На въпроса откъде е набавена разликата от 14 млн. лева (освен посочените по-горе 12 милиона) до сумата от 26 млн. лева, Янков уточни, че привилегированите акции са придобити за последно на цена, над емисионната им стойност от 200 лв. бройката.

„За сделката не сме ползвали външно заемно финансиране", поясни още мениджърът.

Сн.: Никола Янков, управляващ партньор в Експат капитал

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Абе някой
# 0
15:06 | 22 June 2011
Абе някой, може би защото не са лев или два, а Експатци имат интересни взаимоотношения с интересни бизнесмени - може би за това и може би, защото стават втори по размер акционер в голяма публична компания. Може би, не знам? Ти ми кажи?
някой
# 1
14:06 | 22 June 2011
аз искам да попитам кой и защо по дяволите иска от Експат обяснение от къде е взела 26 млн. лв. за сделката при все, че тази инвестиционна компания (и останалите де) се наблюдава от една дузина институции??? това не разбирам. А някой попитали всички собственици на огромни имоти от къде са си изкопали парите да изровим и ние останалите по малко!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg