Нови три посредника излизат от играта

1509
Нови три посредника излизат от играта

Три инвестиционни посредника са декларирали пред Комисията за финансов надзор доброволно желанието си да прекратят дейността си като ИП, съобщиха за Profit.bg от Комисията за финансов надзор.

Засега оттам не могат да оповестят имената на компаниите, като уточниха, че в момента молбите им биват разглеждани.

За кого става въпрос ще стане ясно веднага щом от КФН вземат становище по случаите.

На пазара се носят още и слухове, че скоро ще има и корекция в бройката на управляващите дружества у нас.

Каква е хронологията на оттеглилите се от бизнеса инвестиционни посредници през последните две години?

Първият посредник, който се отказа доброволно от лиценза си бе Бора инвест. За това информирахме през февруари 2009 г. Месец по-късно словенската KD Group реши на 30 март да прекрати дейността на КД Секюритис. Трети за същата година бяха от ДЗИ Инвест.

Новата 2010 г. също започна проблемно за посредническия бизнес в България, като още в средата на януари се проведе общото събрание на акционерите на ВИП-7 с единствена точка в дневния ред - гласуване решение за отказ от дейността като инвестиционен посредник.

Три дни по-късно борсата прекрати пък членството на друг един ИП - СИИ Секюритиз.

"В сектора очаквам консолидация и дори връщане на лицензи от страна на по-малки инвестиционни посредници (ИП) и управляващи дружества (УД), които трудно ще се справят с влиянието на световната финансова криза. По-устойчиви на финансови сътресения ще са по-големите УД-та и ИП-та, които, благодарение на широкия спектър от предлагани услуги, качествено обслужване и иновативни продукти, ще преразпределят пазарния дял на по-малките участници".

Това заяви Ангел Рабаджийски, изп. директор на Карол, в материал за развитието на капиталовия пазар през 2010 г., част от прогнозната поредица "България 2010", които Profit.bg публикува през декември.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg