Данните от сега съществуващия информационен регистър на публичните компании ЕриК към Комисията за финансов надзор ще се влее в новия E-Register, стана ясно на провелата се днес пресконференция по повод представяне на новия продукт.

Както вече стана ясно E-Register ще започне да функционира идният понеделник, като публичните емитенти се задължават да се регистрират в системата до 29 февруари. Подобно и на ЕриК новата база данни ще бъде отново свободно достъпна за инвестиционната общност.

Новата регистрация породи оживена дискусия между присъствалите на срещата директори за връзка с инвеститорите на публични компании и представителите на КФН, поради факта че регистрационната форма изисква вписването на същата информация, която публичните компании вече са подали при регистрирането си в борсовата XTRI.

Целта на E-Register е съхраняване на база данни от проверена от надзорния орган информация за емитентите, чиито ценни книжа се търгуват на БФБ, а не влизане в роля на новинарски портал, подчертаха от КФН. Поради времето за проверка на достоверността на предоставяната информация, публикуването на съобщенията в E-Register може да отнеме до седем дена от датата на пускане от компанията.

Подобно и при XTRI и при новия регистър, дружествата със специална инвестиционна цел няма да имат достъп до информационната платформа, съобщиха още от контролния орган. Това ще рече, че досегашната практика за подаване на информация от тяхна страна се запазва.

В Регистъра ще бъде възможно публикуването на тримесечни, годишни и одитирани отчети, както и друга информация на английски език.

Чрез Е-Register публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа ще подават към КФН изискуемата по закон регулирана информация.

Тя включва периодичната информация, в това число годишните и тримесечните финансови отчети, вътрешната информация по чл. 6 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, информацията за дяловото участие и другата информация, която дружествата са длъжни да разкриват съгласно закона по реда на чл. 100 от ЗППЦК, а именно информацията относно придобиване на собствени акции от публичното дружество, промените в правата по отделните класове акции, общият брой акции с право на глас и за размера на капитала. Разкриваната от дружествата регулирана информация ще бъде публично достъпна чрез интернет страницата на КФН.

Стандартите, процедурите и правилата за организация, функциониране и управление на единна система - Е-Register – ще бъдат публикувани на интернет страницата на КФН в раздел „Документи”, „Указания и изисквания”.

КФН, съвместно с професионалните асоциации, планира да организира семинар за емитентите, на който ще бъде представена системата Е-Register.