Тони Щерев е управляващ партньор в SPR Holding. Професионалният му път е свързан с търговия на едро със суровини и крайни изделия от хартия и полимери.

През последните 7 години работи като търговски мениджър в редица индустриални предприятия в Словакия и Полша. Говори немски, полски, чехски и руски език.

Вижте подробностите, които той даде за новото предприятие за полимерни материали, което предстои да отвори врати у нас:

Г-н Щерев, разкажете малко повече за предстоящата инвестиция.

Планираме изграждане на предприятие за производство на стреч-фолиa с общ годишен капацитет от над 9000 тона. Подобно количество е завидно за нашия пазар и за да го онагледя в пари, мога да отбележа, че този обем предполага финансов оборот на нашето предприятие в размер от над 24 милиона лева годишно.

Спрели сме се на италианско оборудване, тъй като Италия е сред лидерите в тези технологии. Линията е с три екструдера, което определя производство на трислойно фолио с диапазон на дебелината от 12 до 50 микрона. Устойчиво, най-масови на пазара са фолиата с дебелина от 23 микрона.

Със същата дебелина ще бъде и нашият базов асортимент, като готовата продукция ще съдържа три вида разфасовки - ръчно, машинно и джъмбо фолио. Те се различават по тежестта на ролките – съответно 2, 16 и 50 килограма.

Джъмбо ролките са много интересен сегмент, защото с тях се захранват стотици малки предприятия в цяла Европа, които осъществяват конвертиране от големи в по-малки разфасовки. Ние познаваме много добре този пазар, особено в Полша, и сме планирали поетапно навлизане в него.

Естествено, основният ни фокус е поставен върху ръчното и машинно фолио, защото те представляват крайни изделия, при които цялата добавена стойност остава като печалба в нашата компания.

На следващия етап предвиждаме и втора поточна линия, която обаче да е ориентирана към производство на други полимерни материали, свързани отновно с логистиката на стоки. Става дума за торби в широка гама от обеми, носимост и специфично предназначение.

Колко работни места ще бъдат открити в новото производство?

Още през първата година предприятието ще осигури общо 20 работни места, от които 16 за технически персонал. При следващата поточна линия новите работни места ще бъдат приблизително пак толкова.

Структурата на тези производства е такава, че предполагат постоянен цикъл на работа. Всяко спиране на поточната линия коства излишни разходи за повторен запуск, настройка и суровина. Въобще става дума за истинска индустрия - такава, каквато почти отсъства в България.

Споделете нещо повече за инвестиционния процес.

Очакваме преференциална кредитна линия от UniCredit Bulbank в размер на над 1.6 млн. лева. Средствата са предвидени за финансиране на машинното оборудване и част от постоянния суровинен запас. Допълнителни 900 000 лева предстои да получим от чужди инвеститори, които имат интерес в търговската реализация на крайните продукти и самите те са потребители на такива.

Оптимист ли сте за възвръщаемостта на тази инвестиция?

Определено! Само че не става дума за оптимизъм, а за реализъм. Цялото ни производство е експортно ориентирано. Нещо повече – вече имаме предварителни годишни договори с няколко западни компаниии за изкупуване на продукцията на предприятието. Тук няма място за грешки.

За никого не е тайна, че България е малък пазар. Стреч фолиото е продукт, който обслужва главно индустрията – логистични компании и фабрики. Всеки, който транспортира продукти с камион или контейнер, трябва да ги фиксира и обезопаси. Затова голямото потребление е в страни, които имат развити производства. Пазарът там е необятен.

Кои са основните ви пазари?

Германия, Полша и Словакия. Все държави, в които съм работил и познавам добре. Тъкмо с немски компании подписахме годишни договори за изкупуване на продукцията. Получаваме също изключително много запитвания от Дания, Холандия и Великобритания, с които до сега сме имали отделни сделки, но не и редовни доставки.

Изглежда избягвате България и балканските държави като пазар.

Не, не е така. Тук също има потенциал за продажби, особено в Гърция и Румъния. Проблемът е, че на Балканите фирмите на практика не ползват търговски застрахователни инструменти. С други думи, за да си сигурен, че няма да бъдеш „завлечен“, трябва да изискваш плащане в аванс или при доставка.

Това, естествено, затруднява купувачите, които предпочитат 30-дневен срок на падеж. За да си го позволим обаче, трябва да имаме някакви гаранции и точно тук е мястото на търговското застраховане.

На запад обичайно работим с Euler Hermes и Atradius. Така ще постъпим и с новото производство тук. По този начин всичките ни доставки ще бъдат застраховани и ще можем спокойно да оперираме производството си.

Euler Hermes, които са световен лидер в тези услуги, вече са на българския пазар. Преди около месец имах среща с изпълнителния директор за България – Марек Винарски, който ми сподели, че все още твърде малко български фирми ползват техните инструменти, но все пак позитивната тенденция е налице.

Каква е суровината за вашето производство?

Това са т.н. гранулати. В нашия случай суровината е LLDPE гранулат (линеен полиетилен с ниска плътност ). За съжаление, в България не се произвежда, макар колеги да са споменавали, че рафинерията в Бургас го е произвеждала преди много години.

Днес три са основните пазари на този продукт – Азия (Тайван, Корея, Китай), Саудитска Арабия и САЩ. Голямо предимство за нас е, че разполагаме с изградени търговски контакти, които ни позволяват да купуваме на устойчиво конкурентни цени, а това е едно от най-важните условия, за да си успешен в този бизнес.

Къде предвиждате да бъде новото производство?

Спрели сме се на Пловдив и разглеждаме няколко предложения за индустриални площи. Локацията е удачна по няколко причини. Има удбна транспортна връзка с гръцките пристанища, а така също и с основните сухопътни артерии към Западна Европа.

Освен това районът има традиции в полимерните производства. В Асеновград се намира най-големият специализиран завод в България, който обаче отдавна не работи с пълния си капацитет. Това ни дава възможност лесно да привлечем квалифицирани кадри, което е от огромно значение за стабилните производствени показатели.