Ново условие към емисиите за маржин търговия и продажби на късо

684
Ново условие към емисиите за  маржин търговия и продажби на късо


За да може дадена емисия да се търгува на късо или да е обект на маржин покупка, то тя вече трябва да отговаря на още едно условие, а именно свободно търгуем обем от поне 15% от емисията.

За целта между Българска фондова борса и Централен депозитар е подписано споразумение, по силата на което депозитарят ще предоставя на БФБ необходимите данни, съобщават от Комисията за финансов надзор.

Началната дата, от която борсата ще започне да обявява списъка с емисиите, отговарящи и на новото изискване, предстои да се оповести допълнително.

Нека да припомним, че досега емитентите трябваше да отговарят на четири критерия, за да се търгуват на късо или да са обект на маржин покупки. Те засягат активността и брой сделки по позицията, обем и пазарна капитализация.

Повече подробности за изискванията към компаниите се съдържа в Наредба №16 за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg