Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова реши да прекрати откритото спрямо „Чайкафарма Висококачествените лекарства” АД, гр. Варна производство по издаване на индивидуален административен акт за отписване на дружеството и на издадената от него емисия акции от публичния регистър.

Решението е съобразено с предоставената от дружеството информация относно причините за нерегистриране до този момент на емисията акции за борсова търговия, а именно забавяне в процедурата по вписване на увеличение на капитала на дружество в търговския регистър.

Посочено е, че намерението на дружеството за приемане на емисията акции за борсова търговия е непроменено, включително е изразено уверение, че ще бъдат изпълнени съответните изисквания на закона за това.

Основната дейност на “Чайкафарма висококачествените лекарства” АД е свързана с производство, опаковане (вторично и първично), маркетинг и промоция на медикаменти и развойна дейност.

Основният акцент в продуктовата гама на дружеството са лекарствени средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания, диабет и заболявания на централната нервна система.

Дружеството осъществява продажби на вътрешния пазар, но като приоритет в дългосрочните му планове е политиката по експортно ориентирано производство.

Основен акционер на “Чайкафарма висококачествените лекарства” АД е Тихомир Каменов, притежаващ 96% от капитала на дружеството.