Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени намалява през този юни с 0.6% в сравнение с предходния месец, сочат предварителните, сезонно изгладени данни на НСИ.

Юнският оборот в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 0.8% под равнището от същия месец на предходната година.

Месечни изменения

Оборотът нараства през юни 2011-а спрямо предходния месец в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.9%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.6%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.4%.

Намаление се наблюдава в три икономически дейности: в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.6%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.0%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0.4%.

Годишни изменения

Оборотът през юни 2011 г. спрямо същия месец на 2010 г. отбелязва ръст в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 4.3% и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.7%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.5%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.5%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.8%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%, отчитат от НСИ.