В края на месеца ще е следващото заседание на Комисията по индексите на Българска фондова борса, научи Profit.bg от борсата. На него ще бъде изготвено предложение за промяна в структурата на индексите – най-вече SOFIX и BG40.

Последната промяна в BG40 бе извършена през ноември, когато от индекса бяха извадени Химко и БТК, а на тяхно място добавени Каолин и ПИБ.

В края на октомври пък от базата на SOFIX бе извадена Българска телекомуникационна компания, а малко по-рано и ДЗИ и Биовет.

Припомняме, че индексът на сините чипове представлява съотношение между сумата от пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута на дружествата, включени в него, към текущия ден и сумата от пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоута на същите дружества към предходния ден.

Пазарната капитализация се определя като произведение от броя на емитираните акции и цената на последна сделка за деня.

В индекса се включват най-ликвидните емисии, търгувани на регулирания пазар, всяка, отговаряща на следните условия:

- да се е търгувала на пазар, организиран от Борсата не по-малко от 3 (три) месеца преди включването й в индекса. В случаите, когато дадена емисия е преминала за търговия между различни сегменти, за начална дата на търговията се приема датата й на първа котировка;

- Да има пазарна капитализация, не по-малка от 50 000 000 (петдесет милиона) лева;

- Броят на акционерите на съответното дружество да не е по-малък от 500 лица;

- Оборотът, реализиран с емисията през последната една година, да не е по-малък от 5 000 000 (пет милиона) лева;

- Фрий-флоутът (общият брой акции в акционери, притежаващи не повече от 5 на сто от гласовете в общото събрания на емитента), да е равен на поне 10 на сто от размера на емисията;

- Броят на сделките, сключени с акции от емисията през последната една година, да да не е по-малък от 1000 (хиляда).

BG40 се състои от емисиите акции на 40-те дружества с най-голям брой сделки за последните 6 месеца.

Емисия, включена в изчисляването на BG40, трябва да отговарят на следното условие: да се е търгувала на пазар, организиран от борсата не по-малко от 3 (три) месеца преди включването й в индекса. В случаите, когато дадена емисия е преминала за търговия между различни сегменти, за начална дата на търговията се приема датата й на първа котировка.