Община Каварна издаде първата си емисия необезпечени облигации с номинална стойност от 3 млн. евро.

Емисията беше пласирана успешно при условията на частно предлагане изключително на институционални клиенти, като беше записана от „ХИПО Инвестмънтбанк" АГ (Австрия).

Номиналната стойност на една облигация е 1000 евро. Емисията е за срок от 5 години.

„Облигационната емисия ще помогне на община Каварна да изпълни поетите ангажименти по инфраструктурните проекти и изграждането на нова административна сграда на Общината. Сградата ще струва общо 3.5 млн. лв. - от тях 1.5 млн. лв. са общински средства, а 2 млн. лв. са от облигационния заем. Това е един от най-ефективните начини общините да си осигурят допълнително финансиране за реализиране на проектите си", каза Цонко Цонев, кмет на община Каварна.

Водещ мениджър по сделката е инвестиционен посредник „Булброкърс" ЕАД.

„Използването на общински облигационни емисии за финансиране на инфраструктурни и други проекти е широка практика в развитите страни. Успешното записване на тази емисия показва, че дори в условията на глобална липса на свободен паричен ресурс пред общините в България съществуват възможности за справяне с пазарната ситуация. Този финансов инструмент гарантира прозрачност, ефективност и ясни параметри на финансирането", коментира Иво Сеизов, изпълнителен директор на „Булброкърс" ЕАД.