За втора поредна година британската консултантска компания Financial Services for Eastern Europe, съвместно с Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, представиха на изложение български компании. Тази година компаниите, които участваха бяха 16.

Участниците от България бяха посрещнати на тържествен коктейл в Посолството на Р България на 06 март 2007 г. На 07 март 2007 г. се състоя конференцията „Представяне на българския бизнес на английския капиталов пазар”. Конференцията се проведе в Лондон, в сградата на генералния спонсор Eversheds.

Сутрешната сесия на конференциятa беше открита от Лъчезар Матев, Посланик на Р България в Лондон, представил участниците. Проф. Димитър Иванов – икономически съветник на Президента на Р България беше модератор на сутрешната част от Конференцията и въведе участниците с лекция, относно инвестиционния климат в България. Участниците в Конференцията бяха приветствани и със специално писмо, изпратено от зам.-министъра на Икономиката и Енергетиката г-жа Нинова.

Първата презентация, която чуха британските инвеститори беше тази на „Монбат” АД, представена от Председателя на УС Атанас Бобоков. Беше разказана дейността на компанията и инвестиционната й програма. Презентацията предизвика огромен интерес и въпроси от страна на британската инвестиционна общност. След първото представяне, инвеститорите проявиха интерес и към друго дружество от групата - „Приста Ойл” АД, като представителя на West LB дори пожела да получи информация за бъдещите намерения на компанията.

Втората презентация на „Енемона” АД също беше изключително полезна и представена на много високо ниво от Прокопи Прокопиев, Директор на Дирекция „Корпоративна политика”. Той представи инвестиционните намерения на компанията до 2011 г. и стратегията за бъдещото IPO.

Особен интерес предизвика и презентацията на „Еврохолд България”, запознала инвеститорите с плановете на компанията за привличане на значителни ресурси от международните капиталови пазари.

Кирил Бошов, председател на УС на „Еврохолд България” АД, също присъства на Конференцията и участва в срещите с инвеститорите. От дружеството уточниха, че по време на събитието са проведени редица срещи с водещи инвестиционни банки, които имат за цел подготовката на няколко облигационни емисии.

Изключително интересни и полезни презентации бяха представени и от „Агрия” АД – компания, която се занимава с производство на препарати за растителна защита и от „София Интернешънъл Секюритис”. Илиян Скарлатов от „София Интернешънъл Секюритис” запозна британските инвеститори с възможностите на българския капиталов пазар и представи интересни данни за търговията на БФБ.

Последната презентация беше на SeeNews, представена от Димитър Иванов, който запозна чуждите инвеститори с възможността да получават навременна финансова и корпоративна информация за българските компании.

Британските участници са очаровани от представените български компании. Те споделиха, че втора поредна година се представят изключително качествени български дружества, като презентациите са изготвени и изнесени на много високо професионално ниво.

Над 40 международни инвестиционни компании, базирани в Лондон, взеха участие в Конференцията, между които JPMorgan, Morgan Stanley, West LB, Credit Suisse, DZ Bank, National Bank ot Greece, EBRD, Firebird Management, Green Gas, Eversheds, и други.

Във втората част на Конференцията българските участници имаха възможност да бъдат обучени как да представят компаниите си, възможностите за привличане на капитал, данъчната регулация на инвестициите. Презентациите бяха представени от лектори на The PBN Company, Eversheds, UK Investor Relations Society, Pricewoterhouse Coopers и EBRD. Ричард Дейвис, зам.-председател на UK Investor Relations Society и собственик на Richard Davies Investor Relations представи интересно проучване, направено през февруари 2007 г. сред 10 фонда мениджъри, които са инвестирали в България.

Проучването е направено от компанията Richard Davies Investor Relations, като в него са участвали инвеститори от Швеция, Австрия, Великобритания, Холандия, Германия, Финландия, Швейцария и Дания. Според проучването секторите, в които си струва да се инвестира са „Банкиране и финанси”, „Недвижими имоти” , „Застраховане”, „Земеделие”, „Промишленост”, „Автобилна индустрия” и други.

Калин Митрев, директор на EBRD за България, Полша и Албания представи пред българските участници проектите на банката за България и възможностите за българските компании.

Българските участници и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България считат, че Конференцията е била изключително полезна и, че такива мероприятия спомагат за доброто представяне на българските компании и капиталовия пазар като цяло. Всички са уверени, че контактите, които се създават са дългосрочни и полезни най-вече за българските участници, които в бъдеще възнамеряват да търсят международни инвеститори за реализацията на своите проекти.

Асоциацията на ДВИ в България ще продължи и в бъдеще своята политика по презентиране на български компании на международните капиталови пазари, като част от общата си стратегия за доброто представяне на българския капиталов пазар и повишаване на нивото на корпоративно управление в българските публични дружества.

Целта е в бъдеще да има нови възможности за промотиране на нашите добри компании както във Великобритания, така и на други развити капиталови пазари. Сега, когато България е част от Европейския съюз е желателно родните компании да получават такива шансове за представяне и да напомнят за себе си.