На 5 септември (сряда) Съвета на директорите на Българска фондова борса ще обсъжда промяна на дружествата, включени в изчислението на SOFIX, стана ясно вчера от информация на сайта на институцията.

Към момента в базата на изчислението на индикатора попадат общо 16 компании. Това са Албена, Българо-Американска Кредитна Банка, Биовет, Българска телекомуникационна компания, Централна кооперативна банка, Химимпорт, ЗПАД ДЗИ, Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, Индустриален Холдинг България, М+С хидравлик, Монбат, Неохим, Оргахим, Петрол, Софарма и Топливо.

Последната промяна в SOFIX бе извършена на 26 февруари тази година, когато отпаднаха Благоевград-БТ, Булгартабак-холдинг и Златни пясъци АД, както и Кораборемонтен завод Одесос. В индекса влизоха тогава ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България АД-София, Българска телекомуникационна компания и Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, както и Монбат, но с по-късна дата.

Източник на Profit.bg от Българска фондова борса сподели, че към момента общо 22 публични компании отговарят на изискването за включване към SOFIX. Това са Адванс Терафонд АДСИЦ, Албена, Доверие Обединен Холдинг, Еврохолд България, Емка, ЗД Евроинс, Каолин, Каучук, КРЗ Одесос, Мостстрой, Оловно цинков комплекс, Параходство Българско речно плаване, Пловдив Юрий Гагарин, Полимери, Проучване и довиб на нефт и газ, Св. Св. Константин и Елена Холдинг, Синергон Холдинг, Спарки Елтос, Стара планина Холд, Фазерлес, Хидравлични елементи и системи и Холдинг Пътища.

”Броят на компанните в индикатора може да се увеличава, или намалява и решението за това ще се вземе в сряда.”, допълниха от борсата.

За да влезе дадена емисия в изчислението на SOFIX, тя трябва да е търгувана на пазар, организиран от борсата не по-малко от 3 месеца преди включването в индекса й. Пазарната капитализация на компанията трябва да е не по-малка от 50 млн. лв., а общият брой на акционерите на дружеството – не по-малък от 500.

Дружествата, включени в индекса трябва да имат минимум 10% фрий флоут.