Финансовият директор на "Софарма" Борис Борисов е с повдигнато обвинение за избягване на плащане на данъци в размер на 15 млн. лева. Това каза за БГНЕС говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Днес Борисов беше извикан в Националната следствена служба, за да бъде разпитан. Определена му е мярка парична гаранция в размер на 100 000 лева, уточни Арнаудова.

Агенцията припомня, че освен на финансовия директор на "Софарма", в петък – 20 юли бе повдигнато обвинение и на Огнян Донев за данъчни престъпления. На Донев му е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 хиляди лева. До момента срещу него имаше обвинение само за пране на пари.

Изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев отговори на обвиненията днес от страниците на в. „Труд“:

"На 20.07.2012 г., прокуратурата повдигна срещу мен ново обвинение - също толкова нелепо, колкото и първото. В първия случай съм "виновен", че съм съфинансирал със собствени пари сделката за купуването на Вестникарска група България, издател на "Труд"и "24 часа". Сега съм обвиняем за нещо, което би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес", се казва в изявлението публикувано във вестник "Труд".

"Искам да заявя, че с тези "обвинения" съм готов да се изправя пред всеки съд. Те са логично продължение на масираната клеветническа кампания, провеждана срещу мен от правителствените медии. Не възнамерявам да се надвиквам с тях. Това са въпроси, които ще реши съдът".

Срещу съдружника на Огнян Донев в медийната група "България холдинг" са повдигнати три обвинения - за пране на пари, документна измама и документи с невярно съдържание. Двамата имат мерки за неотклонение парична гаранция по 50 000 лева.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че чрез 4 документа с невярно съдържание Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо имущество - 44% от акциите в медийната група.

Обвиненията срещу тях бяха повдигнати по сигнал на бившия им съдружник Христо Грозев, който се оплака, че те са присвоили неговия дял от медийната група, издаваща вестниците "Труд" и "24 часа".