Врачанският торов завод "Химко" отново е обявен в несъстоятелност, което дава нова надежда на основните кредитори – Булгаргаз и НЕК, да си получат забавените с десетилетие дългове от 80 милиона лева, съобщи БНТ.

Това става възможно, след като Софийският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати във Враца, които в продължение на години приемаха на доверие оздравителните програми на частните инвеститори. Години наред кредиторите, бившите работници и гражданите на Враца бяха залъгвани с многобройни проекти за възраждане на торовия завод.

През това време акциите на предприятието се прехвърляха от един инвеститор на друг, докато се обезцениха от номинала 1 лев до 4 стотинки. Докато в публичното пространство се рекламираха екзотични проекти за изнасяне на производството в Обединените арабски емирства, никой не знаеше какво става зад фасадата на затворения завод.

След обявяването на процедурата по несъстоятелност е назначен временен синдик, който ще направи оценка на активите и ще обяви търгове за продажбата им. Над 700 работници от Химко продължават да чакат заплатите си.

„Химко” е създадена като експортно ориентирана държавна фирма през 1967 година. Дружеството притежава единствения завод за производство на карбамид в България.

До момента на борсата бяха изтургувани близо 11 000 акции, като цената се запазва на 0.04 ст.