В Държавен вестник днес бе публикувана заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, с която се обявява конкурса за продажба на "Булгартабак холдинг".

Продават се 5 881 380 броя акции, които са около 79.83% от капитала на дружеството. След обнародването на заповедта, следва 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.

Седем инвеститори са проявили сериозен интерес към приватизацията. Потенциалните стратегическите инвеститори са японската компания "Джапан табако", корейската КТ&G и "Филип морис".

Това е началото на третия официален опит за раздържавяването на холдинга и сега то има всички шансове да се случи заради политическия консенсус, смятат в Агенцията за приватизация.

За разлика от преди, този път купувачът ще бъде задължен, заедно с работещите, да придобие и отдавна неработещите фабрики на "Булгартабак", а минималната определена цена няма да е предварително известна на кандидатите, за да се избегне практиката офертите да гравитират около нея, коментираха от синдикатите.

Целта на сделката е не само постигане на максимална цена, но и запазване на производството, работните места, както и изкупуване на българския тютюн, напомни днес Емил Караниколов, пред БНР и Фокус.

„Сами разбирате, че ако водещо в процедурата ни беше цената, повечето от инвеститорите щяха само да наблегнат на ценовото предложение без да поемат никакви ангажименти. А това от своя страна означаваше, че ние можем да продадем дружеството само и единствено за цена, без да защитим интересите на работниците или съответно изкупуването на тютюн", заяви той.

Според Караниколов поставените критерии за приватизация на компанията ще доведат само сериозни инвеститори. Той прогнозира, че всички ценови предложения ще бъдат в един диапазон.