Обявяват процедурата при Булгартабак до три седмици

1418
Обявяват процедурата при Булгартабак до три седмици

Процедурата по приватизация на Булгаратабак и условията по сделката могат да са ясни до три седмици. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов в интервю за БНР.

„Не можем да кажем, че водещото в тази приватизационна сделка ще е цената. Ако беше цената, считам, че досега това дружество отдавна щеше да е приватизирано", заяви той и добави, че трябва да се даде такава тежест върху цена и социални ангажименти, че да има баланс и да не бъдат изгонени инвеститорите.

По думите на Караниколов в АПСК са пристигнали писма от КТ Подкрепа и КНСБ, които са против приватизацията на Булгартабак. В тях се казва, че ако държавата все пак премине към процедурата, то трябва да се вземат предвид няколко текста в защита на социалните ангажименти.


Сега от АПСК, заедно с консултанта по сделката Сити, обмислят залагането на тези текстове в договора като твърди ангажименти и тези ангажименти са подобни на заложените при приватизацията на ВМЗ Сопот в защита на социалните интереси.

Един от текстовете, за които в момента се обсъжда възможността да влезе в проекта на договора, е да няма драстични съкращения на работници, поне в рамките на 2-3 години, без тук да се визират естественото текучество и пенсионирането.

Идеята е купувачът да няма възможност да предоговори нови социални условия, посочи Караниколов. Той добави още, че се обмисля вариант да бъдат заложени текстове за срок и обем за изкупуване на българския тютюн.

Що се отнася до ангажимента за изкупуване на български тютюн, изпълнителният директор на АПСК посочи, че се обмисля вариант, при който бъдещият собственик на холдинга да направи ценово предложение за време и обем, в който ще изкупува тютюн, като разбира се може да се сложи долна граница, под която да не се пада.

Акциите на Булгартабак-Холдинг поскъпват на борсата днес с 4.90%, до 30.42 лв. за лот, при едва 27 изтъргувани книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg