Очаква се аукционът за продажбата на 20% от капитала на Ломско пиво да се проведе на 12 юли. Това обяви за Профит.бг Прокопи Прокопиев, Директор на Дирекция „Корпоративна политика” в Енемона АД.

„Продажбата ще се осъществи чрез „Смесен закрит аукцион”, като все още обмисляме дали да е само на 12 юли или и на следващия ден,” каза Прокопиев.

Той допълни, че в началото на следващата седмица компанията очаква окончателното потвърждаване на проспекта от Комисията за финансов надзор, след направените минимални корекции в него.

При наличието на силен интерес от страна на инвестиционната общност и подаване на поръчки, чийто общ обем надхвърля предлаганите 900,000 акции, Агро Инвест Инженеринг може да реши да продаде чрез регулирания пазар още до 20% от капитала на дружеството, с което да се постигне 40% „free float” на позицията.

Към настоящия момент няма минимална продажна цена, определена за продажба на акциите на Ломско пиво АД. Справедливата стойност за една акция, определена въз основа на изготвена оценка на справедливата пазарна стойност на собствения капитал на Ломско пиво АД, е 2.23 лева. Оценката е изготвена от екипи на ИП „БенчМарк Финанс” АД и „Българска Пощенска Банка” АД, като са използвани три метода.

За финансовата 2006 г. Ломско пиво отчита печалба от 501 хил. лв. при продажби от 6.55 млн. лв. Тези данни формират маржин (печалба/приходи) на печалбата от 7.65% и възвращаемост на собствения капитал (ROE) от 8.2%. Активите към 31 декември 2006 г. са 10.2 млн. лв., което отговаря на ROA от 4.92% (възвращаемостта на активите).

Агро Инвест инженеринг АД притежава 98,06 %, или 4 412 677 броя акции от капитала на Ломско пиво.