Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) одобри договора за възлагане на дейности по подготовката за извършване на приватизацията на Булгартабак холдинг АД, с изп. директор Иван Биларев, със Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид, информираха от АПСК.

Консултантът ще извърши маркетинг за нуждите на приватизацията на Булгартабак холдинг АД, цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол във връзка с подготовката и осъществяването на приватизационната сделка за дружеството, в съответствие с определения метод за приватизацията му и действащото законодателство.

От агенцията припомнят, че Ситигруп е водещ консултант в световен мащаб с осъществени над 900 успешни сделки на обща стойност над 2 млрд. щ. д. Компанията е консултирала някои от най-големите европейски приватизационни проекти, включително в енергийния сектор на Великобритания, Франция, Португалия.

Участвала е при реализирането на 6 сделки в областта на тютюневата промишленост за периода 2007-2009 г., включително през 2008 г. е консултирала турското правителство при приватизацията на тютюневия холдинг Текел.

Предложението на Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид включва:

Срок за изготвяне на разработките - 50 работни дни;

Финансово предложение: фиксирано възнаграждение за изготвяне на правен анализ, информационен меморандум и приватизационна оценка и организиране и поддържане на виртуална информационна зала - 1.018 млн. евро

Предложеният размер на възнаграждение за успех, при успешно сключена сделка за приватизационна продажба на пакет от акции от капитала на дружеството е 1.6 % от покупната цена, платими след приключването на сделката.

Акциите на Булгартабак холдинг АД поевтиняхa на БФБ днес с 0.73%, до 19.01 лв. за лот.