Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", одобри Договор за вливане, сключен на 14 октомври между публичната компания Енергони, Роял Ресортс и Роял Инвестмънт.

Одобрени са и докладите на съвета на директорите на участващите в преобразуването дружества и докладите на проверителите, се посочва в съобщение на надзорния орган.

Да припомним, че дружество, което от началото на 2009 г. няма приходи, а разходите са на стойност 16 хил. лв. планира да увеличи капитала си от 250 хил. лв. на 547.563 млн. лв. С това дружеството ще излезе на челна позиция по основен капитал, като ще изпревари БТК и Химимпорт.

Компанията Енергони свика общо събрание на акционерите в края на ноември. На него се обсъжда вливането на Роял ресортс и Роял Инвестмънт в Енергони.

Увеличението на капитала и издаването на нови 547.313 млн. акции е във връзка с вливането на двете компании в публичното дружество.

Справедливата цена на трите дружества е както следва: 234 хил. лв. на публичното Енергони и съответно 11 хил. лв. и 547.308 млн. лв. на Роял ресортс и Роял Инвестмънтс.

Основната дейност на оцененото на 547 млн. лв. (с основни активи два патента за изобретения „метод за изграждане на вятърна електроцентрала) Роял Инвестмънтс е пряко ангажирана с осъществяването на проекти в областта на ветро - енергийните паркове.

Любопитно е да се отбележи, че „тъй като проектът е в начален етап на развитие, към момента не може да бъде предоставена по-детайлна информация", сочат от дружеството.

Плановете на компанията предвиждат и увеличение на капитала до 1 млрд. лв.

След осъществяване на вливането, най-големите акционери в Енергони ще са Димитриос Айвалиотис (понастоящем изпълнителен директор на приемащата компания) с 42.31%, Михаил Георгопападакос с 28.51% (понастоящем изпълнителен директор на двете преобразуващи се компании) и Маккап Холдинг Лимитид с 11.74%.

Редно е да се спомене, че откакто започна вторичната търговия с Енергони на БФБ на 11 юни 2009 г. няма сделки с акциите на компанията.