Официалната премиера на автомобилната марка Great Wall за България ще се състои днес на Автомобилен салон София 2011, на който ще бъде открит изложбеният щанд на Литекс Моторс и китайската компания Great Wall Motors (GWM). По този повод на посещение в България е китайска делегация от компанията Great Wall, начело с нейния президент Ван Фън Ин.

„Участието на Great Wall на Автомобилен салон София 2011 се концентрира основно на моделите, които ще бъдат произвеждани от Литекс Моторс". Това каза президентът на китайската компания Ван Фън Ин. Китайската марка се представя на Автомобилен салон София 2011 за първи път.

По повод участието на GWM на автомобилния салон в Шанхай, Ван Фън Ин разказа: „Шоуто в Шанхай, което се проведе преди около месец, беше много голямо като размери. Това беше шоу, в което участваха всички основни китайски компании, и което показа кои от тях са пораснали и кои са останали още деца. Great Wall имаше много сериозен щанд, представихме много нови разработки, много нови модели. За пореден път доказахме, че сме компания, която има възможност да изкарва нови изцяло свои продукти, независимо дали говорим за автомобили или за двигатели".

На Автомобилния салон София 2011 ще бъдат представени 7 модела на компанията, по-много отколкото на Шанхай Авто. „Първата основна цел е представянето на марката в България. Другата голяма цел е да се види реакцията на потребителите, да се придобие малко обратна информация, която да вземем предвид при разработване на нови модели, които да навлизат на европейския пазар.

Бихме искали със сегашната ни продукция, която ще бъде изложена, да покажем нивото на китайската автомобилна индустрия и нивото на производство на Great Wall, за да могат потребителите да видят от първа ръка докъде е достигнала компанията и какви перспективи за развитие има пред нея", изтъкна Ван Фън Ин.

„За да се изгради един наистина добре работещ завод за автомобили, не е достатъчно само да имаш пари. Въпросът е, че когато има партньори, първо мисленето трябва да е в една посока, а освен това трябва да има и много добри тимове, които да осъществяват работата и от двете страни", коментира сътрудничеството си с Литекс Моторс Ван Фън Ин: „Просто съвпаднаха нашите интереси".

„Всички китайски компании искат да влязат в Европа. Great Wall също е една от компаниите, които държи да влезе в Европа и то колкото се може по-скоро", каза изпълнителният директор на Great Wall.

Следващата седмица ще започне инсталирането на оборудването в завода в ловешкото село Баховица. Инсталирането на оборудването ще приключи до 2-3 месеца, с което ще е приключена първата фаза, и заводът ще може да заработи.

В него ще се произвеждат богата гама от автомобили, включително моделите Great Wall. Това стана ясно при посещението на китайска делегация в завода вчера. Успоредно с инсталирането на оборудването, Литекс Моторс ще започне да провежда офлайн обучение, за да може, когато се изгради линията, да има обучен персонал, който директно да започне да работи.

Основната част от екипа се състои от 25 души, които вече са били две месеца на обучение в Китай.

Източник: Фокус