От северното борсово обединение OMX и немската Deutsche Boerse вече са отправили своите оферти към ръководството на Българска фондова борса за присъединяване към търговските им платформи.

Това стана ясно на двудневния форум “Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа” в Шератон, организиран от в. "Дневник" и информационната агенция SeeNews.

“Офертата ни е пред ръководството на БФБ, така че топката вече не е в нашето поле”, заяви Юрген Рьотих, изп.-директор на Deutsche Boerse. Виктор Папазов, председател на СД от българска страна, каза, че още е рано за оповестяване на подробности около двете предложения.

Според него БФБ е узряла за развитие на търговската си платформа, като разполага и с необходимия финансов ресурс за придобиването й. Ако преди години от значение е била цената на продажбата на държавния пакет в БФБ, то днес основното е развитието на пазара след оттеглянето на държавата, уточни още Папазов. Именно по-ефективното привличане на капитали е в основата на процесите на консолидация при капиталовите пазари, допълни още той.

В тази връзка приоритетът на ръководството на фондовата борса ще е изборът на платформа, като чак след това ще се премине към привличането на стратегически купувач. Папазов добави, че името на бъдещия собственик ще съвпадне с това на борсата, подсигурила преди това търговската платформа на БФБ.