Оневиниха Софарма в допинг скандал от 2000 г. Състав на Върховния касационен съд постанови, че не допуска касационното обжалване на Софийския апелативен съд. Посоченото определение е окончателно и на практика слага край на осемгодишния съдебен спор с допинг скандала от Олимпиадата в Сидни през 2000 г., съобщават от Софарма.

Тогава трима български щангисти от националния ни отбор бяха уличени в в употреба на забраненото вещество Фуроземид, за което твърдяха, че веществото е попаднало в пробите им в следствие от употреба на лекарството Ороцетам на Софарма.

С това окончателно влиза в сила решението на Софийския апелативен съд, с което всички искове на БОК, БФВТ, Иван Славков, състезатели и треньори срещу Софарма са отхвърлени изцяло като неоснователни.

Заради отхвърлените им претенции ищците са осъдени солидарно да заплатят на публичната компания всички разноски по делото за първа и въззивна инстанция.

Днес акциите на фармацевтичното дружество поскъпнаха на БФБ с 4.55%, до 4.37 лв. за лот, при общо изтъргувани 13 065 книжа.