На заседание на Управителния съвет на “Оргахим” АД (

) е взето решение за стартиране на процедура по преструктуриране дейността на компанията чрез разделяне на различните видове производствени сегменти. Юридическата форма на отделянето ще бъде чрез учредяване на ново АД, съгласно изискванията на Търговския закон. Новото дружество ще обслужва бизнеса за производство на фталов и малеинов анхидрид, съобщиха от компанията за Profit.bg.

„Оргахим” е единственият производител на фталов анхидрид в България със средно годишно производство от 20 000 т. По-малко от 10% от тях се използват за собствени нужди, а останалата част се реализира на вътрешния и външни пазари.

Това е една от основните причини за разглеждането на възможността за обособяването на производството на фталов анхидрид като отделен бизнес, коментират от компанията. Представители на дружеството заявиха още, че бизнесът с фталов анхидрид се различава значително от останалите дейности, характерен е със самостоятелна търговска и ценова политика, производството е организирано на отделна площадка и функционира като отделна производствена единица.

Акционерите в “Оргахим” АД ще получат пропорционален дял от новото дружество под формата на акции.

Предложението вече е направено пред Надзорния съвет, който е възложил изготвянето на План за преобразуване. Планът ще съдържа информация за всички активи и пасиви, които ще бъдат включени в патримониума на новата компания.

Според мениджмънта на компанията, в резултат на разделянето, заинтересованите инвеститори ще могат да реализират намеренията си за покупка на акции по-лесно, защото в момента значителна част от тези, които имат дългосрочен интерес в инвестирането в лаково-бояджийския бизнес, не познават и не се интересуват от бизнеса с фталов и малеинов анхидрид и обратно. Това е сериозна пречка за по-нататъшното развитие на компанията.

Компанията очаква цените на акциите на новите две дружества да бъдат значително по-атрактивни, както за големите инвеститори, така и за дребните акционери, коментира Иван Соколов, изпълнителен директор на „Оргахим” АД.

До момента акциите на „Оргахим“ поевтиняват с 3.27% до средна цена 359.12 лв.