Днес стартира проектът EuroBioRef (Европейски широкообхватен интегриран дизайн за непрекъснато преработване на биомаса), координиран от CNRS, Франция. Той ще се реализира през следващите 4 години с финансиране в размер на 23 млн. евро от Седма рамкова програма на ЕС. EuroBioRef ще се занимава с цялостния процес на трансформиране на биомасата -­ от селскостопанската продукция до крайните търговски продукти. По този проект ще работят 28 партньори от 14 държави. „Оргахим" АД - Русе е сред участниците в този проект.

Разработването и практическото приложение на процесите за създаване на биорафинерии са условия за изграждане на био-базирана икономика. По проекта EuroBioRef ще бъде разработена нова концепция, включваща множество биосуровини (нехранителни), множество процеси (химични, биохимични, термохимични) и множество продукти (авиогорива и химикали). Проектът има конкретната цел да преодолее разпокъсаността в биомасната индустрия. Тъй като ефективността е ключът към процесите за биорафиниране, са необходими решителни действия, за да се улеснят комуникацията, координацията и сътрудничеството между широк спектър участници.

Предстоят широкомащабни проучвания, тестове, оптимизация и демонстрация на процесите в производството на широка гама продукти, адаптирани за големи и малки производства на различни места в Европа. По проекта ще работят големи и малки (био)химически производители, учени от цялата верига на биомасната индустрия, различни европейски организации.

В резултат от реализацията на проекта се очаква да се намалят разходите за производство и да бъдат подобрени методите на работа. Разходите би трябвало да намалеят с до 30 процента, благодарение на подобрената реакция и ефективност на отделянето, намаляване на инвестициите, подобряване гъвкавосттта на производствата и биосуровините и намаляване на производственото време и логистика. Не е маловажен и очакваният ефект да намалее с 30 % използваната в производството енергия. Целта е и да се елиминират производствените отпадъци. Авторите на идеята смятат, че е възможно да бъдат намалени дори разходите за суровини. Един от практическите резултати ще бъде оптимизирането на производството на авиогорива, както и на редица други химически продукти.

EuroBioRef има за цел обединяване на системата - от биосуровини до разнообразяване на продуктите. Ще се използват специфичните условия в региона, ще се интегрират съществуващи инфраструктури, рискът за инвеститорите ще бъде сведен до минимум. Идеята е да се разшири практическото приложение на биорафинериите във всички географски райони на Европа и технологията за биорафинерии да бъде изнесена към по-локализирани пазари и източници на биосуровини.