Целите на Оргахим за настоящата 2008 г. са разширяване достъпа до външните пазари, изграждане на нови складове и магазини и пускане на пазара на нови строителни продукти, става ясно от публикувания годишен одиран отчет на компанията, на сайта на БФБ.

Дружеството ще инвестира в изграждане на магазини и складове в Сърбия, Македония и Албания и ще търси разширяване на позициите си на украинския пазар.

Оргахим също възнамерява да повиши производствения капацитет, както и да оптимизира разходите за материали.

Одитираният отчет на компанията показва нетна печалба за 2007 г. от 6.764 млн. лв., сравнена с 8.095 млн. лв. през 2006 г. Въпреки ръста на приходите, печалбата на дружеството пада, в сравнение с предходната година.

Причина за това са реализираните инвестиции, коментират от Оргахим. През 2007 г. компанията изгради складове в София и Бургас, като разшири и базата си в Пловдив. Наред с това е внедрена и инсталация за сушене на мокър пясък.

През 2007 г. Оргахим АД плати изцяло задълженията си към държавата по Закона за уреждане на несъбираемите кредити (ЗУНК) в размер на 13.703 млн. щатски долара и 14.384 млн. лв.

Приходите от дейността на дружеството за 2007 година са 124 930 хил. лева и са се увеличили с 27 383 хил.лв., или с 27% спрямо 2006 год. Делът на износа за текущата година представлява 56%

Оргахим АД е най-големият производител в България на бои, лакове, лепила и смоли, и единственият производител на фталов анхидрид. Дружеството притежава 12 търговски марки, в това число “Фасаген”, “Алутин”, “Балкид”, “Рувипласт”, “Винакол”, “Хамелекон”, “Protecta”, “Mefisto”, “Леко”, “Благо”, “Интерин” и “Еманел”.

Дружеството се контролира от Уайтбийм Холдинг Лимитид (регистриран в Малта), който притежава 64% от капитала. Крайният собственик е Поликолор АД (Румъния).

Последната сделка по позицията е на цена от 412 лв. за акция.