Оргахим поведе спада на родната борса

1029
Оргахим поведе спада на родната борса

Първият работен ден за седмицата завърши на отрицателна територия за родните индекси. Индексът BG40 се понижи с най-много от четирите такива, като завърши с понижение от 2.7% до ниво от 309.78 пункта, а този на сините чипове SOFIX бе сред най-слабо засегнатите, като загуби едва 0.58% от стойността си.

На фона на всеобщото понижение известно положително настроение се внесе в резултат на силното поскъпване на акциите на Химимпорт, които при изтъргувани над 85 000 броя добавиха 4.4% към стойността си, до средна цена от 8.76 лв. за брой.

Водещи по понижение сред "сините чипове" бяха книжата на Оргахим, които през по-голямата част от деня се търгуваха на ценовото си ограничение за деня и в крайна сметка при обем от 842 броя завършиха със спад 14.14%, до ниво от 312.83 лв. Покупки в последната минути допринесоха за това да се появи търсене на ценовото ограничение за днес.

Значителни загуби претърпяха за деня и книжата на Софарма, които поевтиняха с 5%, до 5.88 лв. и при изтъргувани близо 5 500 акции.

При изтъргувани 39 000 броя за деня акциите на Индустриален Холдинг България поевтиняха с 4.3%, до средна цена от 7.38 лв.

На страната на губещите бяха още книжата на инфраструктурните дружества, като Холдинг Пътища и Трейс груп холд, намалили пазарните си капитализации съответно с 3.28 и 4.9%.

Понижението на родните индекси става реалност, на фона на повишението на световните през вчерашния ден.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg