Публичната компания Оргахим е в преговори с Mapei България за продажба на дълготрайни активи, информират от дружеството от Русе.

Става дума за продажбата на парцел и сгради, намиращи се в Русе на бул. България, заедно с технологичното оборудване за производство на сухи смеси.

Загуба от 469 хил. лв. отчете Оргахим в неконсолидирания си отчет за дейността през второ тримесечие на 2009 г. Преди година компанията записа печалба в размер на 3.02 млн. лв.

На годишна база приходите от оперативна дейност намаляват с 24% до 51.04 млн. лв.

Компанията пласира продукцията си както на вътрешния, така и на международния пазар. Дружеството е реализирало износ за 29.55 млн. лв. Делът на износа за второто тримесечие представлява 58 % от общите продажби, информират от Оргахим. Оттам съобщават, че дружеството си е подсигурило регулярни доставки на суровината за производство на фталов анхидрид, което е гаранция за непрекъсваем производствен процес.

Продажбите на компанията могат да се разграничат основно в две направления - продажби на готови продукти и продажби на суровини и полуфабрикати за химическата индустрия.

Основни пазари за суровините и полуфабрикатите са Турция, Румъния, Египет, страни от Близкия Изток и Централна Европа. В тези страни Оргахим е изградил пазарни позиции на утвърден български производител, уведомяват от дружеството.

Днес още няма сделки на борсата с акции на компанията. В петък те поскъпнаха с 1.10%, до 101.10 лв. за лот.