Загуба от 469 хил. лв. отчете Оргахим в неконсолидирания си отчет за дейността през второ тримесечие на 2009 г. Преди година компанията записа печалба в размер на 3.02 млн. лв.

На годишна база приходите от оперативна дейност намаляват с 24% до 51.04 млн. лв.

Компанията реализира продукцията си както на вътрешния, така и на международния пазар. Дружеството е реализирало износ за 29.55 млн. лв. Делът на износа за второто тримесечие представлява 58 % от общите продажби, информират от Оргахим. Оттам съобщават, че дружеството си е подсигурило регулярни доставки на суровината за производство на фталов анхидрид, което е гаранция за непрекъсваем производствен процес.

Продажбите на компанията могат да се разграничат основно в две направления - продажби на готови продукти и продажби на суровини и полуфабрикати за химическата индустрия.

Основни пазари за суровините и полуфабрикатите са Турция, Румъния, Египет, страни от Близкия Изток и Централна Европа. В тези страни Оргахим е изградил пазарни позиции на утвърден български производител, уведомяват от дружеството.

Цените на продаваните суровини и материали са изключително чувствителни на международните борсови котировки, като разликата суровина - краен продукт е много динамична. Приходите от готови продукти са предимно от местен пазар, сочат от Оргахим.

Според информация на компанията целите на Оргахим са значително повишаване на производствения капацитет, запазване на основните производства на дружеството и свързаните с тях работни места, както и очакване на значително увеличаване на приходите от експортна дейност с над 15 млн. евро годишно, пускане на пазара на нови продукти, оптимизация на разходите за материали.

Надзорният съвет на дружеството реши да се закрият дъщерните фирми в Сърбия и Украйна, с цел да се оптимизират бизнес процесите и да се минимизират загубите в бъдеще.

Да припомним, че компанията отчете 2.02 млн. лв. загуба в края на първо тримесечие, като нетните й приходи от продажби тогава бяха 19.08 млн. лв., при 25.57 млн. лв. година по-рано.

Все още няма сделки с акции на Оргахим на борсата днес. Последните прехвърляния по позицията се случиха в сряда, когато се изтъруваха 107 книжа на компанията при средна цена от 70.22 лв. за лот.