Съветът на директорите на БФБ-София АД е взел решение да спре временно търговията с акциите на Оргахим, както и с тези на други 27 публични компании, поради това че не са предадени отчети на дружествата за първото тримесечие в рамките на законовия срок до края на месец май, стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

Директорът за връзки с инвеститорите на дружеството Ирена Мицова заяви за Profit.bg, че от дружеството ще предадат отчета в най-кратки срокове, за да не създават повече неприятности на акционерите си.

Днес акциите на русенския производител на бои регистрираха понижение от 3.6%, до средна цена от 251.05 лева при изтъргуван обем от 164 акции. В края на деня офертите по позицията приключиха на нива от 259 лв. продава и 250 лв. купува за брой.

Междувременно известно безпокойство се усеща сред акционерите, притежаващи акции от дружеството и особено сред тези, използвали ги за извършване на репо сделки.

Някои от банките, предлагащи тази услуга, вече заявиха, че няма да сключват нови репо-сделки с акциите на дружеството до предаването на отчета и подновяване на търговията, поради реална невъзможност да се сключват сделки с тях.

Междувременно Минчо Минчев от ТБ Инвестбанк АД успокои акционерите сключели репо-сделки с позицията, че те ще продължават да ги ролват и няма опасност от принудително закриване на други позиции.

"Репо сделките с акциите на Оргахим са сключени при изключително ниски нива за позицията, като не виждаме реална опасност на този етап" - заяви още Минчо Минчев.

Подобна позиция изрази и Николай Цокев, брокер в Българска Пощенска Банка, която също осъществява репо сделки.

Другите дружества освен Оргахим АД, търговията с които е временно преустановена са - Кремиковци АД-София, Интерлоджик-имоти АД-София, Кюстендилски плод АД-Кюстендил, МБЕ-гара Хитрино АД-Хитрино, Месокомбинат-Казанлък АД-Казанлък, Месокомбинат-Смолян АД-Смолян, Пишещи машини АД-Пловдив, Победа ТВ АД-Твърдица, Родопска слава АД-Бенковски, Сердика-Кула АД-Кула, Естер Инвестмънт АД-Велико Търново, Слънчеви лъчи АД-София, Южен Индустриален парк АД-София, както и намиращите се в ликвидация или несъстоятелност Машпроектинженеринг АД-Стара Загора, Оранжерии АД-Сливен, Диамант АД-Разград, Екарисаж-Тенево АД-Тенево, Енергокабел АД-София, Химко АД-Враца, Изотсервиз Холдинг АД-София, Коприна АД-Свиленград, Металокерамика АД-Исперих, Малък Искър АД-Джурово, Симко АД-София, Сънитекс АД-Мездра и Винарска изба Врачанска теменуга АД-Враца.

Гореизброените емитенти към 30 май не са изпълнили задължението си по представяне на счетоводен отчет за 1-во тримесечие 2007 г. или не са изпълнили задължението си по представяне на тримесечно уведомление за текущ етап на производство по ликвидация или несъстоятелност за 1-во тримесечие на 2007 г.