27 строителни работници от Виетнам започват работа в “Оргахим“ (

), съобщиха от русенската компания.

Очаква се до края на годината броят на назначените азиатци да се увеличи до 60. С тях фирмата се надява да компенсира липсата на персонал.

Виетнамците са с договор за 1 г. с възможност за още толкова. Стартовата им заплата ще бъде 450 лв., което е три пъти повече отколкото в родината им.

Освен това от “Оргахим“ ще им осигуряват безплатен обяд. Строителите ще бъдат настанени във фирмено общежитие, в стаите има оборудван кухненски бокс, а токът и водата са за сметка на работодателя.

Ако не на строителната програма, вносът на виетнамци със сигурност ще повлияе на популацията на бездомните кучета, коментираха по-възрастни русенци.

Те си припомняха годините, през които значителен брой поданици на Хо Ши Мин работиха у нас и когато по улиците на града почти не можеха да се видят бездомни четириноги.

Припомняме, че на 5 юни на среща между български и виетнамски компании, в рамките на Дружеството за приятелство между Виетнам и България, беше обсъдна възможността за набиране на работници по заявка на наши фирми. Виетнамци се търсят в строителството и туризма, както и за сезонна работа в селското стопанство.

По-късно по време на посещение на министър Масларова в азиатската страна беше съобщено, че в България не достигат около 2 хил. работници в строителния сектор.

Източник:БГНЕС