"Албена" АД да закупи 99.99 на сто от капитала на "Интерскай" ЕООД на цена 22.577 млн. лв., реши извънредно общо събрание на акционерите днес. "Интерскай", което притежава летището край софийското село Лесново, е част от "Албена холдинг" АД.

Общото събрание прие и предложението на Съвета на директорите "Албена" АД да продаде 47.83 на сто от притежавания от дружеството капитал в "Албена инвест холдинг" АД за 26.7 млн. лв. при цена на една акция 10.15 лева. Купувач на акциите ще бъде "Албена холдинг" АД.

С двете сделки ще се опрости управленската структура на дружествата и ще се даде по- голяма възможност за концентриране на капитали, обясни изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, цитиран от БТА. По неговите думи покупко-продажбите вероятно ще бъдат реализирани в срок от три месеца до една година.

Планира се пистата на летището край Лесново да бъде удължена, което ще даде възможност да се извършват полети на самолети с маса над 5 700 килограма. Ще бъде монтирана и система, която ще позволява кацане на летателни апарати и през нощта.

Дружеството "Интерскай" вече е предприело стъпки летищната площадка да получи статут на данъчен склад. Това ще позволи клиентите да зареждат гориво без акциз и ще даде възможност за увеличаване натовареността на площадката. Върху свободните 230 декара около летищната инфраструктура ще бъде изграден индустриален парк за собственици и ползватели на леки и свръхлеки самолети, информираха от Съвета на директорите.

Красимир Станев определи перспективите за летния туристически сезон все още като неясни поради световната финансова криза.

Очакваме намаляване на туристите от европейския пазар, но дори то да достигне 2-15 на сто спрямо миналия сезон, мащабите няма да бъдат катастрофални, заяви Станев. Той допълни, че на провеждащата се туристическа борса в Щутгарт, Германия, "Албена" АД засега регистрира добър интерес към записванията в едноименния курорт. Много туристи от Румъния също вече са резервирали почивки в "Албена" за Великден.

Според изпълнителния директор на дружеството големият въпрос е как ще реагира руският пазар в условията на глобалната финансова криза. През миналата година делът на руските летовници в курортния комплекс е достигнал 18 на сто. Станев коментира, че руски туроператори - партньори на курорта, отчитат застой, дори отлив на туристи за зимните дестинации. Картината ще стане по-ясна през март-април, когато започват записванията за летните ваканции в България.

Големите корпоративни клиенти на "Албена" АД в Русия, сред които са различни структури на "Газпром", все още не вземат решения за летните почивки, допълни търговският директор в акционерното дружество Маргита Тодорова. По думите й, и през новия туристически сезон "Албена" ще посрещне много руски деца и младежи, още повече, че 2009-а е обявена за Година на семейството в Русия и държавата реализира специална програма в тази посока.

Има риск част от хотелите в "Албена", които разполагат общо с 15 000 легла, да останат затворени. Ще бъдем доволни, ако запазим достигнатите резултатите от сезон-2008 година, обобщи Красимир Станев. През миналото лято курортът е посрещнал около 160 000 туристи.