Общото събрание на акционерите на Биовет АД(

) определи месечно възнаграждение в размер на 9 500 хил. лв на членовете на Управителния съвет, до провеждане на следващото редовно годишно ОСА . От своя страна, членовете на Надзорния орган ще си поделят по 2 200 лв. месечно, съобщава x3news.

На провелото се на 20 юни събрание акционерите на Биовет АД се произнесоха в подкрепа на мотивирания доклад на Хювефарма АД за целесъобразността и условията за сключване на сделки по чл. 114, ал. 1, т1б от ЗППЦК.

В конкретния случай става дума за предоставяне на обезпечения (недвижими имоти, машини и съоръжения) от страна на Биовет АД, във връзка с договор за кредит между Адванс Пропъртис ООД и Банка Пиреос България АД.

Договорът между Адванс Пропъртис и Банка Пиреос е сключен на 12 юни и е с размер на главницата на равностойността в щатски долари на 160 млн. евро. Редовната лихва е LIBOR + 5%, а лихвата за забава в размер на LIBOR + 5%.

Адванс Пропъртис ООД притежава непряко повече от 25% от гласовете в ОСА на Биовет АД, както и над 25 на сто от гласовете в ОСА на Хювефарма АД. Последното дружество е мажоритарен собственик на компанията от Пещера с дялово участие от 75.58 на сто от капитала.

На проведено заседание на Управителния съвет на Биовет АД в началото на месеца са взети решения за предприемане на необходимите законови действия за прекратяване на дейността и обявяване в ликвидация на Биовет юръп ООД със седалище в Италия, град Барлета .

Ръководството е възложило на изпълнителните директори да представляват дружеството на Общото събрание на съдружниците на Биовет юръп ООД, при вземане на решение за прекратяване на дейността и обявяване в ликвидация на компанията.

Акциите на Биовет Ад не са търгувани на БФБ от 17 юни, когато са прехвърлени 121 лота. Средната цена се е установила на 10.57 лв. за акция.