Взетите решения на провелото се по-рано днес извънредно общо събрание на акционерите на Българска фондова борса показват отговорното поведение на държавата към фондовия пазар. Това заяви на брифинга след първото заседание на новоизбрания състав на СД на борсата Асен Ягодин, председател на борда на директорите.

Да припомним, че днес акционерите на борсата гласуваха персонални промени в ръководството на оператора. Мандатът на досегашното управление в състав Виктор Папазов, председател на СД, Людмила Елкова, зам.-председател на СД, Бистра Илкова, изп. директор, Toдор Брешков, член на СД, Иван Такев, изп. директор, Андрей Пръмов, член на СД и Асен Ягодин, член на СД, бе прекъснат предсрочно.

По силата на гласуваните днес решения, бордът на директорите се намалява от седем члена на пет, като новият борд на директорите е в състав - Асен Ягодин, председател на СД, Васил Големански, зам.-председател на СД, Иван Такев, изп. директор, Людмила Елкова, чл. на СД и Любомир Бояджиев, чл. на СД.

Преди да влязат в длъжност обаче, горепосочените имена трябва да бъдат одобрени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". На въпрос дали може да има изненади в решението на надзорния орган, Асен Ягодин коментира, че предложените кандидатури отговарят на изискванията и са доказали се професионалисти. Промените в БФБ следва да бъдат регистрирани в Търговския регистър.

Въпреки че промените в ръководството бяха предрешени, то изненади на извънредното събрание все пак не липсваха. Упълномощеното лице да представлява МФ (най-голям акционер в структурата на БФБ с 44% дялово участие) на ИОСА предложи промени в начините на гласуване на точките от дневния ред.

Минути преди началото на събранието се разбра, че Петко Шишков е оттеглил кандидатурата си. Поради тази причина представителят на финансовото ведомство предложи Людмила Елкова да остане в Съвета на директорите на БФБ.

Нека да припомним само, че първоначално дневният ред на извънредното ОСА на борсата се състоеше от една единствена точка за гласуване, а именно - решението за освобождаване на Людмила Елкова от Съвета на директорите по искане на министъра на финансите като представител на най-големия акционер в дружеството и избиране на предложен от министъра нов член на СД.

В края на 2009 г. медиите разтръбиха новината, че това вероятно ще бъде Пламен Дерменджиев. Името на Дерменджиев обаче не фигурираше в списъка на номинациите, които бяха оповестени с включването на нови точки в дневния ред на събранието в края на декември.

Очаквайте изключителни видео кадри от общото събрание на борсата!