Акционерите на Дружба стъкларски заводи (

) решиха на проведеното вчера ОСА да увеличат капитала на компанията от сегашните 6.69 млн. лв. на до 53.52 млн. лв. със собствени средства. За целта ще се емитират нови 46.83 млн. акции с номинал от 1 лв., съобщи x3news.

Право да получат новите акции от увеличението на капитала имат лицата, вписани в регистъра на Централен Депозитар като акционери на дружеството на 14-ия ден след деня на провеждане на ОСА, или до 10 април, или придобили акции до 7 април.

Срещу една притежавана акция всеки от акционерите получава 7 нови акции от увеличението на капитала. ОСА избира инвестиционен посредник Обединена Българска Банка да обслужва увеличението на капитала на дружеството.

Акционерите приеха още и за срок от пет години от датата на влизане в сила на измененията на настоящия устав, направени на 26 март, капиталът на дружеството да може да бъде увеличаван по единодушно решение на всички членове на СД. Общият размер на увеличението не може да надвишава 200 млн. лв. За срок от пет години от датата на влизане в сила на измененията на настоящия устав, ръководството на дружеството може да издава облигации до общ размер на 200 млн. лв.

От компанията уведомяват, че решенията на ОСА са приети под условия, че обжалването на отказа на Търговския регистър да обяви поканата за настоящото ОСА, проведено на 26 март т. г., ще завърши с благоприятен за дружеството резултат, както и че съдебният акт в тази връзка ще влезе в сила най-късно до 13 май. Нека припомним, че провеждането на събранието бе поставено под въпрос поради отказ на Търговския регистър към Агенция по вписванията да обяви поканата за акционерите по надлежен ред.

Днес акциите на Дружба стъкларски заводи не се търгуваха на борсата. Вчера при обем от 4 лота, стойността на книжата се снижи на 123 лв.