„Елхим Искра“ АД-Пазарджик свиква Редовно общо събрание на акционерите на 20 май 2008 г., на което ще се гласува решение за обратно изкупуване на собствени акции в размер до 3% от капитала на дружеството.

Това е второто дружество от структурата на „Стара планина холд“ АД, което ще гласува на общото си събрание подобно решение. Преди няколко дни стана ясно, че „М+С хидравлик“ свиква ОСА на 16 май, като една от точките от дневния ред е идентична.

Акционерите на „Елхим Искра“ ще гласуват и за овластяване на Съвета на директорите да определя конкретните дати за начало и край на изкупуването, като срокът за извършване да е не по-дълъг от 5 години.

Минималната цена ще е най-ниската средно борсова дневна цена за последните 52 седмици преди датата на обратното изкупуване, а максималната ще е до 75% от най-високата, отново в едногодишен период.

ОСА ще гласува и за овластяване Съвета на директорите да се разпорежда с изкупените собствени акции след извършване на обратното изкупуване.

Основни акционери в производителя на акумулатори са „Стара планина холд“ АД с 51.4% от капитала и „Ролет“ ЕООД-Пловдив, държащ 9.3 на сто.

До момента акциите на компанията поскъпват с 0.88% до средно ниво от 5.05 лв. за брой.