На проведено Общо събрание на акционерите на 13 април 2007 г. на Енемона АД-Козлодуй е дадено съгласие за увеличаване на капитала на дружеството при условията на първично публично предлагане по реда и при условията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, съобщава БФБ.

Акционерите са овластили Съвета на директорите да увеличава капитала на дружеството до номинален размер от 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции за срок от 5 години от приемане на това решение.

СД има право да определи точния размер на емисията, с която се увеличава капиталът по реда на ЗППЦК, емисионната стойност на акциите от увеличението (като абсолютна стойност или като минимален праг, под който не може да се пада при записване на акции от увеличението), както и метода за провеждане на първичното публично предлагане

ОСА е приело решение и за увеличаване на капитала на дружеството от 6 млн. лв., разпределен в 6 млн. акции от 4 класа, на 9 933 600 лв., чрез капитализиране на 3 933 600 лв. от обложената печалба на дружеството за 2006 г., чрез издаване на 3 933 600 нови акции от същите класове с номинална стойност 1.00 лв.

Новите акции се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличението, като решението е прието от акционерите от всеки клас акции.

Събранието е решило да отпаднат предимствата по издадените от дружеството 826 148 броя привилегировани акции от клас I (поименни привилегировани акции на учредителите с право на глас), а именно: гарантиран допълнителен дивидент от 15% от основния дивидент. Акции от клас I се превръщат в обикновени поименни акции с право на глас.

Отпадат и предимствата по издадените от дружеството 35 630 броя привилегировани акции от клас III (привилегировани акции на приносител без право на глас), а именно: право на допълнителен дивидент от 5% от основния дивидент. Акции от клас III се превръщат в обикновени поименни акции с право на глас.

Предимствата по издадените от дружеството 38 223 броя привилегировани акции от клас IV (привилегировани акции на приносител без право на глас) също отпадат, а именно: право на допълнителен дивидент от 5% от основния дивидент. Акции от клас IV се превръщат в обикновени поименни акции с право на глас.

Променен е и вида на акциите на дружеството от налични в обикновени безналични поименни акции с право на глас.

ОСА решава и останалата част от печалбата в размер на 437 154.03 лв. да се заделя за фонд "Резервен".

Енемона АД е частна българска инженерингова компания, основана през 1990 г. Основните дейности, които извършва са в сферата на строителството, конвенционалната и ядрена енергетика, екологията и индустрията, енергийна ефективност.