ОСА на Химимпорт гласува за разпределяне на дивидент

1543
ОСА на Химимпорт гласува за разпределяне на дивидент

Химимпорт ще разпредели общо 9.59 млн. лв. дивидент на притежателите на привилегировани акции на икономическата група. Това решение бе взето на провелото се преди минути ОСА на компанията. Брутният дивидент на една привилегирована акция е съответно 0.1077 лв. Това предаде репортер на Profit.bg.

Изплащането на дивидента ще е в тримесечен срок от датата на провелото се днес, 5 юли ОСА.

Собствениците на обикновени акции на Химимпорт няма да участват в разпределянето на печалба за 2009 г.

„От листването си на Българска фондова борса, Химимпорт е възприело политика на реинвестиране на печалбата в дългосрочния растеж и развитие на холдинга, вместо изплащането на дивидент или други разпределения към притежателите на обикновени акции. Предложението на Управителният съвет на Дружеството е за продължаване на тази дивидентна политика, насочена към растеж и развитие на холдинга", се посочва в приложените документи към дневния ред на събранието.

ОСА гласува и решение за увеличаване на фонд "Резервен" от 6 534 468 лв. на 59 912 000 лв. със средства от следните източници: 22 607 191 лв., представляващи 25% от текущата печалба за 2009 г. и 30 770 341 с източник неразпределената печалба от минали години.

Остатъкът от нетният положителен финансов резултат на групата, след отчисленията за дивидент и 25% за фонд „Резервен", ще се отнесе като неразпределена печалба.

На въпрос на Profit.bg, дали плановете за листване на застрахователната компания Армеец на БФБ са още актуални, Александър Керезов, зам. председател на УС на Химимпорт, отговори следното: „Плановете не са променяни, но в този момент това не е на дневен ред".

Днес на БФБ се търгуваха само акции от обикновената емисия на групата. През деня се сключиха сделки за 3 510 книжа, приключили борсовата търговия на 1.924 лв., което е понижение за деня от 1.84%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

D
# 0
17:07 | 5 July 2010
http://www.bse-sofia.bg/?site_lang=en&page=SOFIX
Stocks
# 1
17:07 | 5 July 2010
It is helpful information about the Chimimport AD. How much is the free-float of the company?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg