На проведеното на 27 февруари 2007 г. общо събрание на акционерите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) бе взето решение за придобиване на статут на публично дружество, съгласно предвиденото в Закона за публично предлагане на ценни книжа чрез увеличаване на капитала на банката при условията на първично публично предлагане на акции и за регистрация на акциите за търговия на Българска фондова борса – София АД, съобщават от институцията.

Акционерите на банката гласуваха за освобождаване на Дейвид Матьо и Стефан Пинтер като членове на Надзорния съвет на банката и замяната им с Неделчо Неделчев и Калоян Нинов. По друга точка от дневния ред бяха приети докладът на Управителния съвет за дейността на банката през 2006 г. както и годишният финансов отчет за 2006 г., а печалбата на банката за изминалата година бе капитализирана.

Към края на 2006 г. активите на Първа инвестиционна банка нараснаха с 24,8% като достигнаха 3.148 млрд. лв., което я поставя на пета позиция в банковия сектор в страната.

Кредитите към нефинансови институции (преди провизии) нараснаха с 28,0% в сравнение с предходната година и достигнаха 1.755 млрд. лв.

Депозитите от нефинансови институции нараснаха с 40,9% до 1.66 млрд. лв.

В края на 2006 г., нетната печалба на Първа инвестиционна банка отчете ръст 36,34% спрямо предходната година и възлиза на 29 млн. лв., докато капиталовата адекватност надвишава регулаторните изисквания – 15,81%.

През 2006 г. ПИБ увеличи капитала си на 100 млн. лв., като емитира 1 млн. нови акции и конвертира неразпределени печалби и резерви в 8 млн. акции. Акционерният капитал на банката достигна 169 милиона лева.

Първа инвестиционна банка е сред водещите банки в България в областта на международните разплащания и търговското финансиране ( 12,97% за изходящи и 13,18% за входящи операции в областта на търговското финансиране), картовите разплащания (втора по големина мрежа от банкомати в България и трета по ПОС терминали) и корпоративното банкиране (трета по корпоративни кредити).

На 13 февруари 2007 г. Гроут Мениджмънт Лимитид и Хилсайд Апекс Фонд Лимитид, Кайманови острови прехвърлиха дела си в Първа инвестиционна банка - по 10% всеки на Доменико Венчърс Лимитид, на Легнано Ентерпрайсис Лимитид и на Рафаела Консултантс Лимитид. Останалите дялове в акционерната структура са разпределени, както следва: Цеко Минев - 31,83%, Ивайло Мутафчиев - 31,83%, Първа финансова Брокерска къща - 13,89%, други – 2,45%.