ОСА на Първа инвестиционна банка: листваме се на борсата

684
ОСА на Първа инвестиционна банка: листваме се на борсата

На проведеното на 27 февруари 2007 г. общо събрание на акционерите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) бе взето решение за придобиване на статут на публично дружество, съгласно предвиденото в Закона за публично предлагане на ценни книжа чрез увеличаване на капитала на банката при условията на първично публично предлагане на акции и за регистрация на акциите за търговия на Българска фондова борса – София АД, съобщават от институцията.

Акционерите на банката гласуваха за освобождаване на Дейвид Матьо и Стефан Пинтер като членове на Надзорния съвет на банката и замяната им с Неделчо Неделчев и Калоян Нинов. По друга точка от дневния ред бяха приети докладът на Управителния съвет за дейността на банката през 2006 г. както и годишният финансов отчет за 2006 г., а печалбата на банката за изминалата година бе капитализирана.

Към края на 2006 г. активите на Първа инвестиционна банка нараснаха с 24,8% като достигнаха 3.148 млрд. лв., което я поставя на пета позиция в банковия сектор в страната.

Кредитите към нефинансови институции (преди провизии) нараснаха с 28,0% в сравнение с предходната година и достигнаха 1.755 млрд. лв.

Депозитите от нефинансови институции нараснаха с 40,9% до 1.66 млрд. лв.

В края на 2006 г., нетната печалба на Първа инвестиционна банка отчете ръст 36,34% спрямо предходната година и възлиза на 29 млн. лв., докато капиталовата адекватност надвишава регулаторните изисквания – 15,81%.

През 2006 г. ПИБ увеличи капитала си на 100 млн. лв., като емитира 1 млн. нови акции и конвертира неразпределени печалби и резерви в 8 млн. акции. Акционерният капитал на банката достигна 169 милиона лева.

Първа инвестиционна банка е сред водещите банки в България в областта на международните разплащания и търговското финансиране ( 12,97% за изходящи и 13,18% за входящи операции в областта на търговското финансиране), картовите разплащания (втора по големина мрежа от банкомати в България и трета по ПОС терминали) и корпоративното банкиране (трета по корпоративни кредити).

На 13 февруари 2007 г. Гроут Мениджмънт Лимитид и Хилсайд Апекс Фонд Лимитид, Кайманови острови прехвърлиха дела си в Първа инвестиционна банка - по 10% всеки на Доменико Венчърс Лимитид, на Легнано Ентерпрайсис Лимитид и на Рафаела Консултантс Лимитид. Останалите дялове в акционерната структура са разпределени, както следва: Цеко Минев - 31,83%, Ивайло Мутафчиев - 31,83%, Първа финансова Брокерска къща - 13,89%, други – 2,45%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg