САФ Магелан АД-София свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 12 май 2007 г., на което ще се гласува сключването на договор за продажба и придобиване обратно чрез финансов лизинг (Sale & Lease Back) на дълготрайни материални активи на дружеството в размер на 2.5 млн. евро без ДДС, съобщава БФБ.

Тези активи представляват 1/2 идеални части от УПИ ХІІ-764, 1087, кв. 31А, по плана на гр. София, НПЗ „Искър- Юг", район „Искър - СО", целият с площ от 12 630 кв. м, и построена в този имот сграда „Пазар на едро (тържище) за риба с административна част.

Събранието също ще гласува за овластяване на Съвета на директорите и изпълнителния директор да извършат сделката чрез подписване на Договор за финансов лизинг и Договор за покупко-продажба, във форма на нотариален акт с дружество Пиреос Лизинг България ЕАД.

Освен това ОСА ще трябва и да даде съгласие и овластяване на Съвета на директорите и изпълнителния директор за издаване запис на заповед с падеж „на предявяване" в полза на Пиреос Лизинг България ЕАД с цел гарантиране изпълнението на задълженията на дружеството по Договора за финансов лизинг, за сума, равна на дължимите по договора главница и договорна лихва.

Страни по договора за покупко-продажба във форма на нотариален акт са : продавач-Саф Магелан АД-София, купувач-Пиреос Лизинг България ЕАД.

Балансова стойност на недвижимите имоти - обект на сделката е 3 800 919.85 лв., в която се включва стойността на земята, стойността на подобренията и стойността на сградата.

Договор за финансов лизинг е с предмет приемане за ползване при условия на финансов лизинг и задължително придобиване на гореописаните имоти от лизингополучателя в края на лизинговия период или по негов избор предсрочно.

Сумата на финансиране е в размер на 2.5 млн. евро без ДДС, платима чрез месечни лизингови вноски, като лизинговият период е от 120 месеца. Лихвата е в размер на 3-месечен EURIBOR+2.75% до 3% годишно,като първоначална вноска няма.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 27 май 2007 г. от 10.00 часа на същото място и при същия дневен ред.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на Борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 25 април 2007 г.

Нека припомним, че през март КФН забрани на САФ Магелан да гласува точка от дневния ред на ОСА, а именно горепосочената сделка за продажба и придобиване.

Днес бяха изтъргувани 4 акции на дружеството на цена 11.5 лв. за брой.