Акционерите на Унифарм ще гласуват на насроченото за 22 юни редовно Общо събрание решения за увеличаване на капитала на компанията и разпределяне на печалбата от 2009 г. за дивидент. Това се вижда в дневния ред на събранието.

Собствениците на компанията ще гласуват за увеличението на капитала от сегашните 1 млн. лева на 6 млн. лева. Сумата, с която се увеличава капитала е формиранa от оставащата сума от допълнителни резерви, надвишаващи нормативно установения задължителен размер на фонд „Резервен".

На събранието акционерите ще обсъждат и решението за разпределяне на част от миналогодишната печалба под формата на дивидент между акционерите. В случай, че решението се одобри акционерите ще получат по 0.50 лева брутен дивидент на акция.

Общото събрание предстои да овласти и УС на Унифарм да сключи договор за изработка на лекарствени продукти и за доставка на изходни суровини и материали за производство на лекарствени продукти между Софарма (възложител) и Унифарм (изпълнител) със срок на действие на договора 5 години. Стойността на споразумението е 28 млн. лева годишно, или 140 млн. лева за целия срок.

Акционерите ще обсъдят и възможността да овластят корпоративното ръководство на Унифарм да сключи друг договор, като този път става дума за отпускане на заем от страна на Софарма (заемодател) на компанията (заемополучател) в размер до 5 млн. лева годишно за период от 5 години. Унифарм ще има задължение да връща всяка част от предоставената заемна сума да бъде връщана в срок не по-дълъг от 1 година от датата на предоставянето й, плюс годишна лихва в размер, съобразен с пазарната лихва към момента на предоставяне на заема.

Общата стойност на предоставените по силата на този договор парични средства за срока на действие на споразумението е 25 млн. лева.

Акциите на Унифарм не са търгувани на борсата от 3 май, когато са изтъргувани 4 лота при цена от 38.50 лева за бройка.

Днес се изтъргуваха близо 160 хил. акции на Софарма, като цената на затваряне е 4.01 лева за лот.