ОСА на Унифарм ще решава за увеличаване на капитала

1077
ОСА на Унифарм ще решава за увеличаване на капитала

Акционерите на Унифарм ще гласуват на насроченото за 22 юни редовно Общо събрание решения за увеличаване на капитала на компанията и разпределяне на печалбата от 2009 г. за дивидент. Това се вижда в дневния ред на събранието.

Собствениците на компанията ще гласуват за увеличението на капитала от сегашните 1 млн. лева на 6 млн. лева. Сумата, с която се увеличава капитала е формиранa от оставащата сума от допълнителни резерви, надвишаващи нормативно установения задължителен размер на фонд „Резервен".

На събранието акционерите ще обсъждат и решението за разпределяне на част от миналогодишната печалба под формата на дивидент между акционерите. В случай, че решението се одобри акционерите ще получат по 0.50 лева брутен дивидент на акция.

Общото събрание предстои да овласти и УС на Унифарм да сключи договор за изработка на лекарствени продукти и за доставка на изходни суровини и материали за производство на лекарствени продукти между Софарма (възложител) и Унифарм (изпълнител) със срок на действие на договора 5 години. Стойността на споразумението е 28 млн. лева годишно, или 140 млн. лева за целия срок.

Акционерите ще обсъдят и възможността да овластят корпоративното ръководство на Унифарм да сключи друг договор, като този път става дума за отпускане на заем от страна на Софарма (заемодател) на компанията (заемополучател) в размер до 5 млн. лева годишно за период от 5 години. Унифарм ще има задължение да връща всяка част от предоставената заемна сума да бъде връщана в срок не по-дълъг от 1 година от датата на предоставянето й, плюс годишна лихва в размер, съобразен с пазарната лихва към момента на предоставяне на заема.

Общата стойност на предоставените по силата на този договор парични средства за срока на действие на споразумението е 25 млн. лева.

Акциите на Унифарм не са търгувани на борсата от 3 май, когато са изтъргувани 4 лота при цена от 38.50 лева за бройка.

Днес се изтъргуваха близо 160 хил. акции на Софарма, като цената на затваряне е 4.01 лева за лот.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg