На проведеното вчера общо събрание на акционерите на Захарни заводи АД-Горна Оряховица (

) бе гласувано да бъде увеличен капиталът на дружеството със собствени средства от резерви от 694 552 лв. на 8 334 624 лв. чрез издаване на 7 640 072 броя безналични поименни акции с номинална стойност от 1 лв. всяка. По този начин всеки акционер ще получи по 11 безплатни акции.

Също така са приети и промени в устава на дружеството, според които капиталът на дружеството може да бъде увеличен по решение на управителния съвет до достигане на номинален размер от 15 млн. лв.

Още към устава се добавя и точка управителният съвет да може да взема решения за емитиране на облигации с общ размер не повече от 20 млн. лв. или равностойността им в друга валута.

Управителният съвет има право да взима решения за увеличаване на капитала и издаване на облигации в срок от 5 години след вписването на измененията в устава и търговския регистър.

ОСА е овластило управителния съвет да сключи договор за наем на недвижим имот със Захар ЕАД, за срок от 10 години, при наемна цена от 94 628. 80 лв., като предостави за временно и възмездно ползване свои собствени недвижими имоти.

Също така ще бъде сключен договор за предоставяне на обезпечение със Захар ЕАД, като Захарни заводи АД-Горна Оряховица учреди в полза на ОББ АД ипотека върху свои недвижими имоти с обща площ от 48 190 кв. м, върху които е застроена ТЕЦ, собственост на Захар ЕАД, с цел обезпечаване на банков кредит. Стойността на обезпечението се определя въз основа на извършена пазарна оценка в размер на 1 001 850 лева.

Захар ЕАД се задължава да обезпечи задължението на Захарни заводи АД-Горна Оряховица по договор за облигационен заем с Българска пощенска банка АД с размер до 15 000 000 лева, като сключи договорна ипотека с банката в нужната за целта нотариална форма и като учреди особен залог в полза на банката.

Захар ЕАД се задължава да учреди в полза на Българска пощенска банка АД ипотека върху собствения си Завод за захар, включващ сгради и съоръжения, описани в нотариално заверено Съгласие от Захарни заводи АД-Горна Оряховица.

УС ще сключи договор за финансова взаимопомощ със Захар ЕАД, като страните ще си предоставят временна финансова помощ, според конкретното си икономическо положение, като сключват допълнителни споразумения помежду си, с които ще уговарят условията по финансирането. Максималният размер на временната финансова помощ не може да надвишава 5 000 000 лева.

Финансиращата страна е длъжна да предостави сумата, предмет на финансирането, в срок от 15 дни след подписването на допълнителното споразумение.

За получената финансова помощ финансираната страна дължи възнаграждение в размер на осреднения лихвен процент на ползваните от всяка от страните банкови кредити. Срокът на договора 2009 година.

Захарни заводи АД-Горна Оряховица ще продава на Захар ЕАД свои собствени машини и съоръжения към Бойлерна станция ТЕЦ и нововъведени машини и съоръжения по реконструкция на К-3 срещу цена от 2 408 477.10 лв.

Захарни заводи АД-Горна Оряховица и Захар ЕАД се задължава да сключи окончателен договор, с който Захарни заводи АД-Горна Оряховица да прехвърли собствеността върху сграда Бойлерна станция ТЕЦ с мощност 20 MW на Захар ЕАД, намираща се в УПИ XI, квартал 243 на гр. Горна Оряховица срещу цена от 178 477.20 лева.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят има право да получи акции от увеличението на капитала е 26 септември 2007 г.

Захар инвест АД притежава 43.00% от капитала на дружеството, докато ГУ-Фарадей ЕООД и Ритъм-4-ТБ ЕООД имат по 25.58 и 25.55 на сто.

До момента днес са изтъргувани 43 на средна цена 174.94 лв.