На проведено Общо събрание на акционерите на 27 април 2007 г. на Златни пясъци АД-Варна е взето решение за покупката на два имота за общо 2.98 млн. евро без ДДС, според съобщение на БФБ - София.

Златни пясъци АД ще сключи договор за покупка от Златни АД на търговски обект, представляващ двуетажна търговска сграда - ресторант "Дионисос". Сградата е със застроена площ 650 кв. м и разгъната застроена площ от 1 240 кв. м.

Пазарната оценка на търговски площи със сходно предназначение и местонахождение в курортния комплекс е 2 200 евро/м2. Предлаганата покупна цена е 2.7 млн. евро, без включен в нея ДДС. Плащането ще бъде уговорено разсрочено, като част от задължението на Златни пясъци АД за плащане на цената ще се прихване срещу стари непогасени задължения на Златни АД.

При втория имот също продавач е Златни АД, представляващ заведение за хранене - едноетажна търговска сграда с разгъната застроена площ от 123,70 кв. м с наименование снекбар "Кривата липа". Пазарната цена на подобни обекти в комплекса е около 2000-2100 евро за м2. Предлаганата цена за покупка е 280 хил. евро, без включен в нея данък върху добавената стойност.

ОСА също гласува и отпускане на финансиране под формата на договор за заем до 100 000 лв. на Акваполис ООД (асоциирано дружество). Учредено е с участието на Златни АД и Златни пясъци АД, което притежава 33 % от неговия капитал с цел изграждане на атракционен комплекс "Аквапарк" на територията на к. к. "Златни пясъци".

Заемът се отпуска с цел покриване на експлоатационни разходи във връзка с подготвяне на сезон 2007 и обслужване на разходи за лихви по банкови кредити в периода, когато поради сезонния характер на дейността, дружеството не реализира приходи. Кредитът ще бъде със срок от 1 година и лихва 8% годишно.

Останалите точки от дневния ред на ОСА не са подложени на гласуване, поради ненавременното изготвяне на матиралите към тях, допълва съобщението.

Основни акционери в Златни пясъци АД са Златни АД с 63.84% и С-Травел с 20.39 на сто.

До момента са изтъргувани 140 акции на Златни пясъци на средна цена 12.60 лв.