Осем са българските публични компании, които увеличиха капитала си успешно от началото на годината до края на април. Набраните средства от тези дружества е 38.5 млн. лв. Неуспешно е едно пласиране на нови акции, а за други три все още няма данни. Това показва предоставената статистика от Българска фондова борса на Profit.bg.

На 6 март стана ясно, че от ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ са пласирали успешно 5.13 млн. нови акции от предложени за записване 10.14 млн. нови акции. Цената на пласиране е 2.25 лв. за лот. Свежият ресурс, който дружеството със специална инвестиционна цел набра от капиталовия ни пазар, възлиза на 11.53 млн. лв. или 30% от общите 38.5 млн. лв.

По повод на увеличението на капитала Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, заяви тогава, че „набраните средства са достатъчни за осигуряване на собственото финансиране на обявените нови проекти на компанията”.

При емисионна цена от 30 лв. Алфа Ууд България АД – Долни Чифлик пласира успешно 403 740 нови акции или близо 98% от предложената емисия нови книжа. В резултат от компанията привлякоха от БФБ 12.11 млн. лв. или 31.4% от общия набран ресурс.

Постъпленията от увеличението на капитала ще се използват за покриване на задължения на Алфа Ууд България АД към кредиторите Enderby Services Limited и Alfa Wood A.E.B.E. и за инвестиция в нови технологии за рационално използване на енергийните ресурси и затваряне цикъла на производството.

Увеличението на капитала на Доверие Обединен Холдинг АД също протече успешно. Инвеститорите записаха и заплатиха 856 245 нови книжа от предложените 876 657 лота. Емисионната цена бе 12 лв., като постъпленията за холдинга от капиталовия пазар възлязоха на 10.27 млн. лв. Количеството е 27% от общия набран ресурс от тези осем компании.

От приложената справка тогава се вижда, че най-много акции са записани от Софарма АД – 512 713 броя за 6.15 млн. лв.

Дарик АД е заплатил 1.08 млн. лв. за 90 хил. акции, а Донев инвестмънтс холдинг АД 120 хил. лв. за 10 хил. акции. Расафи ЕООД е записало други 88 558 акции за 1.06 млн. лв.

Споменатите по-горе три компании формираха 88.4% от набраните средства, в резултат на успешните увеличения на капитала.

Общо 3.97 млн. лв. успя да привлече Петър Караминчев АД в резултат на също така успешно провела се акция по увеличение на капитала. Русенското дружество е едно от компаниите, които пласираха всички предложени нови акции, наброяващи 2.65 млн. лв. Емисионната цена бе 1.5 лв. за лот.

Други четири дружества със специална инвестиционна цел приключиха с успех задължителното първоначално увеличение на капитала си от 500 хил. лв. на 650 хил. лв. чрез емитиране на 150 хил. нови акции. Емисионната цена на пласиране на книжата бе от 1 лв.

Става дума за Сити Пропъртис АДСИЦ, Турин Имоти АДСИЦ, Зет Пропъртис Инвестмънт Фонд АДСИЦ и Софарма Билдингс АДСИЦ. Последното дружество пласира 149 990 акции, като набра съответно 149 990 лв.

С неуспех приключи увеличението на капитала от ФИА България АД. Компанията предложи на инвеститорите 525 хил. нови акции при емисионна цена от 9.31 лв. Справката на БФБ показва, че липсват данни за броя на записаните акции. Крайната дата за записването бе 28 февруари. Това е второто неуспешно увеличение на капитал след Премиер Фонд АДСИЦ.

За други три АДСИЦ-а също липсват данни относно резултата на увеличението на капитала им. В този списък попадат Лев Инвест АДСИЦ, Рой Пропърти Фънд АДСИЦ и Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ.

Нека да припомним, че на 7 май стартира търговията с правата на Агро Финанс АДСИЦ. Фондът планира да увеличи капитала си от 16.138 млн. лв. на 32.276 млн. лв. чрез издаването на нови 16.138 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна цена 1.20 лв. Последната дата за записване на предложените книжа е насрочена за 13 юни.

За събота (10 май) е насрочен аукционът за незаписаните права от увеличението на капитала на Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ, както и крайната дата за записване на акциите от увеличението на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ.

Блек Сий Инвестмънт е в процес на увеличение от 650 хил. лв. на 14.95 млн. лв., като крайната дата за записване на книжата е 23 май, докато Фонд за земеделска земя Мел инвест ще увеличи капитала си при успех от 14.044 млн. лв. на 28.089 млн. лв.

На 29 април бе крайната дата за записване на 150 хил. нови акции, предложени от Булгари Резерв пропъртис АДСИЦ. Основните акционери в компанията са Република Холдинг АД, Крам Комплекс Груп ЕАД и Моментум България АД.

До края на май инвеститорите ще могат да запишат новите акции на следните публични компании – Алфа Кредит АДСИЦ (крайната дата за записване на новите акции е 27 май) и Сила Холдинг АД (крайната дата за записване на новите акции е 13 май).