Осем компании от BG40 поскъпнаха на седмична база

629
Осем компании от BG40 поскъпнаха на седмична база

За Българска фондова борса приключи поредната по-скоро негативна седмица, макар днес и четирите официални на пазара индекса да приключиха с повишения. В понеделник анкетираните от Profit.bg трима брокери се обединиха около мнението, че международната среда отново ще бъде определящият фактор за настроенията на БФБ през изтеклите вече пет търговски дни. Именно външната среда ще определя и предпазливостта на инвеститорите. Според едно от изразените мнения дори обстановката на БФБ едва ли ще претърпи промени и през следващите седмици.

Може да се каже, че търговията у нас определено бе подвластна на световните събития, което ясно пролича в сряда. В международен план индексите, макар и краткосрочно, реагираха положително на идващите зад океана новина за интервенцията на ФЕД във финансовата сфера на САЩ. В контекста на българската реалност корпоративните новини, като цяло, липсваха.

Основните събития на седмицата са стартът на вторичната търговия с книжата на Агрия Груп Холдинг във вторник, провелата се среща между ръководството на Еврохолд България и инвеститорите и промяната в базите на SOFIX, BG40 и BG REIT от четвъртък.

На седмична база нито един от пазарните индикатори на БФБ не затвори на по-високи от миналата седмица стойности. Понижението при SOFIX за последните пет дни е от 1.14% на днешните 1344.23 пункта.

След като във вторник BG 40 достигна седеммесечен минимум, днес той затвори на 383.2 пункта или с -1% под нивото си от 7 март. Индексът BG REIT остава под 100 пункта на 98.38 пункта. Тази стойност е с 1.7% под нивото от миналия петък. BG TR30 приключи седмицата на 861.71 пункта при 873.71 пункта от преди седем дни.

В рамките на BG 40 осем от компаниите затвориха с повишение в цените на акциите на седмична база. Пазарната капитализация на Елхим Искра нарасна с 6.01% до 5.47 лв. средно за лот.

Производителят на акумулаторни батерии бе последван от процентното изменение при Топливо. Акциите на компанията поскъпнаха с 3.27% за седмица до 21.17 лв. средно за ценна книга.

И през тази седмица книжата на Българска холдингова компания продължиха да поскъпват. Този път повишението е от 2.3% до среднопретеглената цена от 6.23 лв. Положителното изменение при останалите пет компании бе от под 1%. Това са книжата на Еврохолд България (+0.91%, средни 5.54 лв.), Елана Фонд за Земеделска Земя (+0.44%, средни 2.3 лв.), КРЗ Одесос (+0.37%, средни 272.93 лв.), Индустриален холдинг България (+0.13%, средни 7.75 лв.) и БАКБ (+0.06%, средни 72.2 лв.).

Най-голямо понижение регистрираха акциите на М+С Хидравлик (-7.49%, средни 10 лв.), Петрол (-7.42%, средни 4.37 лв.), Арома (-6.18%, средни 4.4 лв.), Спарки Елтос (-5.6%, средни 11.3 лв.) и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg