За днес (15 януари) е насрочено общото събрание на акционерите на Варненски инвестиционен посредник (ВИП-7), научи Profit.bg.

Посредникът е предоставил протокол в Комисията за финансов надзор от заседание на Съвета на директорите, с което решение се свиква настоящото общо събрание.

Основната точка в дневния ред ще е обсъждане и приемане на решение за отказ от дейността като инвестиционен посредник.

ВИП-7 получи лиценз от Комисията за финансов надзор (тогавашна Комисия по ценни книжа и стокови борси на 25 ноември 1998 г.

Припомняме, че през 2009 г. от лиценза си се отказаха Бора Инвест, КД Секюритис и ДЗИ Инвест.

"В сектора очаквам консолидация и дори връщане на лицензи от страна на по-малки инвестиционни посредници (ИП) и управляващи дружества (УД), които трудно ще се справят с влиянието на световната финансова криза. По-устойчиви на финансови сътресения ще са по-големите УД-та и ИП-та, които, благодарение на широкия спектър от предлагани услуги, качествено обслужване и иновативни продукти, ще преразпределят пазарния дял на по-малките участници".

Това заяви Ангел Рабаджийски, изп. директор на Карол, в материал за развитието на капиталовия пазар през 2010 г., част от прогнозната поредица "България 2010", които Profit.bg публикува през декември.