Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) настоява за промяна в ръководството на Централен депозитар АД и започва консултации със заинтересованите страни като „БФБ-София” АД, АТБ, БАУТ, КРИБ и АИКБ за издигането на кандидатури за членове на Съвета на директорите с цел стабилизиране на депозитаря и оптимизиране на работата му.

В ръководството на депозитаря трябва да бъдат включени водещи фигури с дългогодишен опит и познания в областта на капиталовите пазари, заявяват от асоциацията.

Сривът в системата на Централен депозитар от петък, 23 март, довел до отлагане на сетълмента, е поредното доказателство за необходимостта от промени в ръководството на депозитаря. Възникналата ситуация не е изолиран инцидент, а резултат от системно натрупване на управленски грешки.

Липсата на достатъчна експертиза поставя под въпрос оперативните и стратегически решения, които се вземат за дейността на депозитаря, което от своя страна поставя под съмнение функционирането на капиталовия пазар като цяло. Критичната ситуация от петък, 23 март, е показателен пример за това.

БАЛИП не еднократно е заявявала сериозна загриженост за състоянието на Централен депозитар АД. Практиката показа, че предупрежденията са били основателни и е настъпил моментът за действия за промяна на ситуацията.


Асоциацията се обръща към всички заинтересовани страни с предложение за издигането на обща кандидатура на доказан професионалист за поста Изпълнителен директор на Централен депозитар АД и промени в Съвета на директорите.

Обединяването на професионалната общност около кандидатури за членове на Съвета на директорите и персонално за изпълнителен директор ще е гаранция за стабилизирането на Централен депозитар АД и ще бъде в интерес на всички участници на пазара. В противен случай ще продължим да бъдем свидетели на критични ситуации, които във всеки един момент могат до доведат до блокиране на капиталовия пазар, се казва още в становището на БАЛИП.